sprzet-gastronomiczny
22 października 2018

Kategoria:
Inne

Charakterystyka konstrukcji ze stali nierdzewnej
5 (100%) / 1 głosów

Charakterystyka konstrukcji ze stali nierdzewnej

Przemysł spożywczy i gastronomiczny to dziedziny, w których nawet od prostych sprzętów wymagamy sporo. Dlatego wiele przedmiotów wykonuje się ze stali nierdzewnej. Jej właściwości idą w parze z zastosowaniami sprzętów obecnych w kuchniach HoReCa oraz zakładach przemysłu spożywczego. Czym charakteryzują się konstrukcje ze stali nierdzewnej? Za przykłady posłużą autoklawy i szafy.

Autoklawy ze stali nierdzewnej

Autoklawy to zaawansowane urządzenia wykorzystywane w przemyśle spożywczym, przede wszystkim do zabezpieczania wyrobów mięsnych oraz owoców i warzyw przed psuciem. Autoklawy umożliwiają sterylizację, pasteryzację, gotowanie ciśnieniowe oraz wygrzewanie w próżni. Procesy te sprzyjają trwałości i bezpieczeństwu żywności przetworzonej.

Na czym polega działanie autoklawów? Opowie o tym specjalista z firmy Jugema:

Autoklawy pozwalają uzyskać temperaturę wyższą niż temperatura wrzenia wody, czyli powyżej 100˚C – mówi ekspert. – Jest to osiągalne pod wysokim ciśnieniem. Nasze autoklawy umożliwiają wygenerowanie ciśnienia rzędu około 3 barów. Gotowanie w takich warunkach jest znacznie szybsze – oszczędzamy jakieś 70% czasu.

Tam, gdzie w grę wchodzą takie elementy, jak bardzo duże ciśnienie, wysokie temperatury, a także substancje o rozmaitych właściwościach (np. kwaśne), wymaga się najwyższej jakości. Autoklawy muszą być wykonane z materiałów odpornych na wysoką temperaturę i ciśnienie, nie mogą wchodzić w reakcje z obrabianą żywnością, a całość musi być doskonale uszczelniona. Dlatego urządzenia te wykonuje się z najwyższej jakości stali nierdzewnej i kwasoodpornej, a wszystkie materiały tej konstrukcji są dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Zapewnia to nie tylko łatwą pracę, ale też pełne bezpieczeństwo konsumentów.

Szafy gastronomiczne ze stali nierdzewnej

Drugą konstrukcją ze stali nierdzewnej są szafy gastronomiczne. Nie może ich zabraknąć w żadnej kuchni profesjonalnej – czy to wykwintna restauracja, czy to stołówka w szkole. Szafy zaliczają się do podstawowego wyposażenia. Zapewniają bezpieczne, wygodne i ergonomiczne przechowywanie żywności oraz sprzętów kuchennych. Wpływają na szybkość i higienę pracy.

Tak jak zwykłe meble, tak i szafy gastronomiczne występują w wielu odmianach zróżnicowanych pod względem rozmiarów, liczby półek, sposobu montażu i otwierania. To, co się nie zmienia, to wysoka jakość wykonania i materiały, które bez obaw mogą być stosowane w kontakcie z jedzeniem. Profesjonalne szafy gastronomiczne są skonstruowane ze stali nierdzewnej chromoniklowej. Materiał ten nie niszczy się pod wpływem wilgoci, tłuszczu i innych substancji, których nie brakuje w kuchni. Niestraszne mu też wysokie temperatury czy uszkodzenia mechaniczne. Meble dla gastronomii wykonuje się z myślą o wieloletnim użytkowaniu.