28 sierpnia 2017

Kategoria:
Inne

Charakterystyka chłodnic do pelletu
5 (100%) / 1 głosów

Charakterystyka chłodnic do pelletu

Pellet zyskuje coraz większą popularność jako ekologiczny materiał opałowy. Charakteryzuje się dobrym stosunkiem wydajności do ceny, łatwością przechowywania oraz bardzo mała ilością powstającego w wyniku jego spalania popiołu. Z uwagi na powyższe cechy oraz fakt, że jest to ekologiczny produkt z biomasy, pellet zyskuje coraz więcej zwolenników i staje się poważną konkurencja dla wciąż dominującego na rynku węgla. W jaki sposób powstaje pellet? Jak wygląda jego produkcja i czym są chłodnice do pelletu oraz jaką rolę odgrywają w całym procesie produkcyjnym?

Co to jest pellet?

Pellet stanowi alternatywę dla tradycyjnych materiałów opałowych. Z powodzeniem może zastąpić – różne formy węgla oraz gaz i olej opałowy. Jest to paliwo ekologiczne i przyjazne środowisku naturalnemu, ponieważ powstaje m.in. z wszelkich odpadów przemysłu drzewnego i gospodarki leśnej, możemy jednak spotkać się też z pelletem np. ze słomy, kukurydzy czy łuski słonecznika. W odróżnieniu od palenia węglem, palenie pelletem jest zdecydowanie łatwiejsze, zwłaszcza w specjalnie do tego celu przeznaczonych piecach, jak również czystsze. Podczas spalania pelletu wyzwala się także zdecydowanie mniej szkodliwych dla zdrowia i środowiska naturalnego związków chemicznych, a jego cena jest porównywalna z ceną ekogroszku. Czy to nie brzmi jak rozwiązanie niemal idealne?

Jak powstaje pellet i czym są chłodnice do pelletu?

Proces produkcji pelletu rozpoczyna się od podania materiału wejściowego (najczęściej mokra trocina) do separatora grubszych frakcji, w którym następuje odsianie kamieni, kawałków drewna i innego rodzaju większych zanieczyszczeń. Następnie w ten sposób przygotowane mokre trociny transportowane są do suszarni, gdzie następuje suszenie biomasy, w wyniku czego jej wilgotność spada z 55-60% do 8-10%. Wysuszony materiał jest ponownie oczyszczany z drobnych zanieczyszczeń (takich jak niewielkie kamyczki czy kawałeczki metalu itp.). W kolejnym etapie materiał przy użyciu młyna bijakowego rozdrabniany jest na odpowiedniej wielkości, jednorodną frakcję, do której dla lepszego jej sklejkowania dodawana jest para wodna o temperaturze 180°C. Ostatecznie tak przygotowany materiał poddawany jest procesowi granulacji, w wyniku którego powstaje pellet. Ze względu na dodawaną parę wodną uzyskany produkt końcowy jest bardzo gorący i wymaga schłodzenia oraz utwardzenia, co następuje właśnie w chłodnicy do pelletu. Powyżej przedstawiliśmy bardzo uproszczony proces produkcji pelletu, w rzeczywistości jest on jednak zdecydowanie bardziej złożony i wymaga zastosowania w linii technologicznej szeregu nieomówionych wyżej maszyn i urządzeń. Szczegółowe informacje dotyczące pelletu i jego produkcji można znaleźć na www.comerc.pl.