11 grudnia 2018

Kategoria:
Inne

Cechy dobrej hotelowej restauracji
5 (100%) / 2 głosów

Cechy dobrej hotelowej restauracji

Kiedy myślimy o hotelowej restauracji, pierwszym skojarzeniem zwykle jest śniadanie. W większości dobrych hoteli znajdziemy szwedzki stół lub tzw. śniadanie kontynentalne. Goście zawsze przykładają dużą wagę do jakości śniadań, a oceniając pobyt w hotelu, poświęcają tej kwestii sporo uwagi. Jednak jeśli szukasz restauracji, w której zorganizujesz imprezę firmową czy rodzinną, prawdopodobnie to nie poranny posiłek będzie dla ciebie najważniejszy.

Godziny poranne w restauracjach hotelowych często zarezerwowane są jedynie dla gości, którzy nocowali na miejscu. Dopiero w okolicach południa lokale otwierają się dla osób spoza hotelu, dzięki czemu z ich oferty może skorzystać praktycznie każdy. Taka polityka restauracji hotelowych jest jak najbardziej uzasadniona – rozespani goście hotelowi o poranku mają zapewnioną prywatność, a popołudnia stwarzają okazję do zabawy i nawiązywania nowych znajomości. Zastanówmy się, co sprawia, że dana restauracja hotelowa zasługuje na dobre opinie.

Menu restauracji hotelowej

Posiłki serwowane w hotelowych gastronomiach muszą charakteryzować się dużą różnorodnością, aby sprostać oczekiwaniom bardzo różnych osób. W karcie dań powinny znaleźć się tradycyjne dania polskie i regionalne, co zwykle jest atrakcją dla gości przybywających z daleka. Przykładowo, w gliwickiej restauracji Majer przy Hotelu Silvia Gold, możemy skosztować domowego rosołu i pierogów, ale też typowo śląskiego żuru czy rolady.

Od dań w każdej restauracji musimy wymagać wysokiej jakości, którą buduje nie tylko doświadczenie i staranność kucharzy. Najważniejsze jest sięganie po świeże, dobrej jakości składniki, dzięki którym kucharz jest w stanie wydobyć głęboki smak potrawy bez zbędnych i sztucznych ulepszaczy.

Dużą zaletą niektórych hotelowych restauracji jest posiadanie w menu jakiejś specjalnej propozycji, która wyróżnia lokal na tle konkurencji. Mogą to być wykwintne dania, ale niekoniecznie. Ciekawostką wspomnianej wyżej restauracji jest własny browar, działający w tym samym budynku. Każdego dnia goście mogą skosztować jednego z czterech gatunków piw, które warzone są zgodnie z średniowieczną bawarską recepturą – całkowicie naturalnie.

Oferta imprez okolicznościowych

Planujesz organizację konferencji, spotkania biznesowego czy firmowego szkolenia? A może szukasz odpowiedniej sali weselnej czy lokalu na inną imprezę okolicznościową? W takiej sytuacji warto zwrócić uwagę nie tylko na menu, ale także wystrój wnętrz, wielkość pomieszczeń i zaplecze techniczne restauracji.

Dobre restauracje hotelowe są w stanie całkowicie samodzielnie zająć się pełną organizacją imprezy. Informację o takiej możliwości zazwyczaj znajdziesz na stronie internetowej lokalu lub hotelu. Jednak zanim zdecydujesz się na współpracę, upewnij się, że dany obiekt jest w stanie spełnić twoje oczekiwania odnośnie ilości zaproszonych osób i czy ma doświadczenie w zapewnianiu cateringu na tego typu wydarzenia.