25 września 2017

Kategoria:
Gastronomia

Na co zwracać uwagę wybierając menu weselne? Porady i podpowiedzi
5 (100%) / 1 głosów

Na co zwracać uwagę wybierając menu weselne? Porady i podpowiedzi

O pomyślnym przebiegu weselnej biesiady decyduje szereg czynników. Jednym z najważniejszych jest jakość podawanego posiłku. Sprostanie gustom kulinarnym Gości to zadanie niełatwe. Istnieją jednak metody, dzięki którym zadowolimy niemal każdą osobę zaproszoną do wspólnego świętowania. W jaki sposób opracować weselne menu, by odpowiadało zgromadzonym Gościom? Podstawowe zasady prezentujemy poniżej.

Tradycja zawsze w modzie

Pamiętajmy – kompletując weselne menu nie musimy silić się na nadmierną oryginalność. Polska kuchnia słynie z szerokiej gamy smacznych dań. Rosół, pierogi, kurczak czy schabowy to klasyka gatunku, która sprawdza się niezależnie od sytuacji. Korzystając ze znajomych przepisów zyskujemy pewność, że nie zaszkodzimy naszym Gościom, a ich żołądki będą tolerować dobrze znane potrawy. Czy oznacza to, że powinniśmy wyrzec się nowości? Nic z tych rzeczy! Odrobina pomysłowości nigdy nie zaszkodzi. Do modnych weselnych rozwiązań zaliczają się m.in. bary sałatkowe, fontanny serowe i stoły z sushi. Warto też wziąć pod uwagę zindywidualizowane potrzeby niektórych Gości, w tym kwestie dietetyczne.

Potrawy specjalne

Jeśli zapraszamy dużo osób, bardzo możliwe że niektóre z nich będą posiadały specyficzne nawyki żywieniowe – ze względów zdrowotnych, ideologicznych czy religijnych. Chodzi przede wszystkim o różnego typu diety – wegańskie, wegetariańskie, bezglutenowe i inne.

Gości tego typu warto traktować ze szczególną uwagą, tak by nie czuli się wyobcowani. Działaniem rekomendowanym jest opracowanie indywidualnego menu, dedykowanego specjalnie dla nich. Można je uzgodnić z samymi zainteresowanymi lub z restauracją, która z pewnością posiada doświadczenie w przygotowywaniu specjalnych potraw – objaśnia ekspert PATIO Con Gusto z Pszczyny, wyspecjalizowanego w organizacji imprez weselnych.

Małe co nieco dla najmłodszych

Dzieci to szczególnie wymagający Goście. Jeśli zapraszamy rodziny z najmłodszymi, powinniśmy zapewnić im wszystko to, co lubią najbardziej. Warto postawić na sprawdzone potrawy, z których każdy malec będzie zadowolony – np. słodkie naleśniki, frytki, delikatne kotleciki z piersi kurczaka, łagodną surówkę, lekki soczek. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, by porcje dań były odpowiednio mniejsze. Ciekawym pomysłem okaże się zorganizowanie kącika dziecięcego. To miejsce, w którym dzieci będą mogły przebywać same ze sobą, w towarzystwie opiekuna lub wynajętego animatora. Tym samym odciążymy w obowiązkach dorosłych, umożliwiając im spokojne biesiadowanie i spożywanie posiłku.

Oprawa jedzenia

Weselny obiad i kolacja to wyjątkowe posiłki. Ważne więc, by były podawane w niezwykły sposób. Przy odpowiedniej oprawie nawet najpospolitsze jadło zyska nowego wyrazu. Styl serwowania dań, gustowne dekoracje – wszystko to zbuduje klimat odświętności i smakowitości. Jeśli mamy odwagę, możemy postawić na elementy autentycznego spektaklu. W takiej sytuacji świetnie sprawdzą się spektakularne pokazy Live Cooking and Carving Station, w trakcie których mistrzowie kuchni przygotowują potrawy na oczach zebranych Gości. Taką propozycję ma w swojej ofercie m.in. PATIO Con Gusto. Połączenie efektownego pokazu i smacznego jedzenia to wszystko, czego moglibyśmy oczekiwać od uczty weselnej. To także murowany przepis na sukces, który uczyni uroczystość niezapomnianą.