5 lutego 2018

Kategoria:
Gastronomia

Jak zorganizować udany bankiet firmowy?
5 (100%) / 1 głosów

Jak zorganizować udany bankiet firmowy?

Bankiety, czyli eleganckie przyjęcia, na których podawane są alkohole i dobre jedzenie, ale niekoniecznie się tańczy, to coraz popularniejsza w naszym kraju forma spotkań firmowych. Organizuje się je, żeby uczcić na przykład rocznicę istnienia przedsiębiorstwa albo zakończenie z sukcesem dużego projektu. O czym trzeba pamiętać, aby tego typu przyjęcie pozytywnie zapadło w pamięć przybyłym na nie gościom, pracownikom i kontrahentom?

Organizacja udanego bankietu firmowego opiera się zasadniczo na dwóch filarach, którymi są miejsce i menu. Niemałe znaczenie mają również elementy takie jak oprawa muzyczna czy dodatkowe atrakcje uświetniające spotkanie. Jednak nawet one nie sprawią, że wydane w kiepskiej lokalizacji przyjęcie, gdzie podano niezbyt smaczne potrawy, będzie wspominane z uśmiechem.

Przestrzeń

Wybierając salę bankietową, należy kierować się m.in. przewidywaną liczbą uczestników. Przestrzeń powinna zapewniać im swobodę i jednocześnie nie przytłaczać. Kolejna ważna sprawa to odpowiednia atmosfera miejsca, tworzona przez gustowne dekoracje czy też ogólny wystrój. Świetnym pomysłem okazuje się urządzenie bankietu w klimatycznym miejscu, takim jak choćby urokliwy dworek.

Potrawy

Jeśli chodzi o jedzenie, to powinno być ono nie tylko smaczne, ale też efektownie się prezentować. W zależności od tego, czy organizujemy bankiet tzw. zasiadany, czy raczej cocktail-party, zadbajmy o repertuar dań gorących lub szwedzki bufet. Klasyczne potrawy w niecodziennej odsłonie zaspokoją gusta większości zgromadzonych, nie zapominajmy jednak o wegetarianach i alergikach – warto przewidzieć również kilka dań dla nich, tak by każdy z zaproszonych czuł się dobrze podczas przyjęcia.

Najlepiej powierzyć zajęcie się cateringiem obsłudze miejsca, w którym chcemy urządzić bankiet – o ile to możliwe. Takie rozwiązanie zagwarantuje bowiem świeżość serwowanych potraw, które dzięki temu będą lepiej wyglądać. Przede wszystkim jednak dostęp do zaplecza gastronomicznego pozwoli uniknąć nieprzyjemności w postaci sensacji żołądkowych, co mogłoby położyć się cieniem po najprzyjemniejszym nawet przyjęciu.

Obsługa

Dobrze jest zdecydować się na współpracę z miejscem – takim jak choćby Dworek w Bobrzy – którego pracownicy zajmą się nie tylko przygotowaniem sali i jedzenia, ale także profesjonalną obsługą gości. Zyskujemy dzięki temu pewność, że mile spędzonego czasu zgromadzonych na bankiecie firmowym gości nie zakłócą nieprzewidziane zdarzenia w postaci np. rozlanego przypadkiem czerwonego wina.