20 września 2017

Kategoria:
Gastronomia

Zastosowanie i właściwości urządzeń chłodniczych
5 (100%) / 1 głosów

Zastosowanie i właściwości urządzeń chłodniczych

Wzrost standardów przechowywania żywności wywarł spory wpływ na rozwój wyposażenia technologicznego sklepów i punktów gastronomicznych. Współczesne markety, cukiernie czy restauracje to miejsca w których nie możne zabraknąć nowoczesnych urządzeń chłodniczych. Prócz standardowych rozwiązań – takich jak lady czy regały – coraz częściej widujemy też rozmaitego typu meble, np. wielkogabarytowe szafy chłodzące. Jakie jest ich dokładne zastosowanie? Dlaczego ich obecność jest tak ważna?

Chłodzenie w urządzeniach chłodniczych

Zdecydowana większość komercyjnych urządzeń chłodniczych jest wyposażona w szeroki zakres regulacji temperatury chłodzenia. Efekt ten jest osiągany poprzez wdrożenie wymuszonego obiegu powietrza, który działa w oparciu o zainstalowany wewnątrz urządzenia dodatkowy wentylator. Nawet niewielki wentylator może znacząco usprawnić działanie chłodziarki. Przekłada się to m.in. na skuteczniejsze chłodzenie produktów – owiewane szybciej tracą ciepło, które jest następnie wydalane na zewnątrz. Urządzenia chłodnicze z zainstalowanym wewnątrz wentylatorem nazywa się powszechnie urządzeniami bazującymi na tzw. chłodzeniu dynamicznym. Znajdziemy je w ofertach dystrybucyjnych różnych firm, np. warszawskiej Iglootechniki. A jak wygląda sytuacja w przypadku klasycznych chłodziarek? Tam mamy do czynienia wyłącznie z samoczynną (tj. grawitacyjną) wymianą powietrza, dlatego określamy je terminem urządzeń o chłodzeniu statycznym. Chłodzenie tego typu jest mniej wydajne, choć bardziej oszczędne pod kątem zużycia energii.

Kwestia wyglądu mebli chłodniczych

Meble chłodnicze służą standardowo do przechowywania, ale i prezentowania żywności. Z tego względu znajdują się w szczególnie eksponowanych miejscach – np. na witrynach sklepowych. Ważne, by design urządzenia cechował się elegancją. Większość szaf jest wyposażana w przeszklone drzwi i podświetlenie, które umożliwia lepszą ekspozycję znajdujących się wewnątrz produktów spożywczych. Oczywiście o ostatecznym wyglądzie urządzenia decyduje też szereg innych czynników – np. wymiary czy sposób wykonania. Zawsze są to jednak przedmioty o wysokim poziomie estetycznym – ładne i łatwe w utrzymaniu czystości, z gładkimi ścianami i stalowymi bądź szklanymi półeczkami.

Najczęstsze sposoby zastosowań

Jak już wspomnieliśmy w naszych rozważaniach, profesjonalne urządzenia chłodnicze stanowią standardowy element wyposażenia sklepów, cukierni czy restauracji. Sprawdzają się więc przede wszystkim w szeroko pojętej branży spożywczej. Zazwyczaj służą do chłodzenia półproduktów oraz wędlin, serów, nabiału i różnego typu napojów. Szczególnie często widujemy je w supermarketach, czyli punktach handlowych o większej powierzchni, gdzie łatwo znaleźć miejsce na usytuowanie tego typu, dość sporych gabarytowo mebli.