Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zaopatrzenie piekarni – podstawowe informacje
Pieczywo to podstawa diety znacznej większości obywateli – trudno wyobrazić sobie bez niego wiele posiłków. Do jego wytwarzania na masową skalę wykorzystywana jest cała gama różnorodnych urządzeń. Oto kilka z nich.
Piece
Piece to podstawa wyposażenia każdej piekarni – bez nich wypieczenie chleba czy ciast jest niemożliwe. Piece możemy podzielić na bardzo wiele kategorii, między innymi piece konwekcyjne, rurkowe, wózkowe, obrotowe.
Miesiarki
Zgodnie ze swą nazwą, maszyny te przeznaczone są do miesienia, czyli wyrabiania ciasta. Proces ten jest niezwykle ważny dla jakości przyszłego ciasta, decyduje bowiem o jego natlenieniu i – w dalszej kolejności – pulchności. W zależności od składu ciasta miesienie zachodzi inaczej, współczesne miesiarki są w stanie wyrobić za jednym razem bardzo duże ilości ciasta bez znaczącego podnoszenia jego temperatury.
Linie do formowania chleba
Zanim ciasto trafi do pieca, musi zostać uformowane w bochenki odpowiedniego kształtu i rozmiaru. W tym celu wykorzystuje się różnego rodzaju urządzenia, wchodzące w skład linii do formowania chleba:
Wywrotnice – służą do przenoszenia ciasta z dzieży miesiarki do dzielarki
Dzielarka – mechaniczne dzieli ciasto na odpowiednie porcje, tzw. kęsy
Zaokrąglarka – formuje ciasto w okrągłe kawałki między dwiema taśmami
Wydłużarka – wydłuża wcześniej zaokrąglone kęsy ciasta
Stacja wstępnego odprężania – ich zadaniem jest poprawa struktury ciasta między zaokrągleniem a wydłużeniem
Pozostałe elementy wyposażenia piekarni
Asortyment sprzętów wykorzystywanych podczas wypieku chleba i ciast nie kończy się oczywiście na powyżej wymienionych. W zależności od działalności piekarni może być ona wyposażona w sprzęty takie jak między innymi:
Krajalnice – wykorzystywane do krojenia gotowych bochenków na kromki lub do krojenia ciast
Depozytory do ciast
Komory chłodnicze i zamrażalnicze do przechowywania ciasta
Nadziewarki
Ubijaczki planetarne
Wałkownice do ciasta
Szeroki wybór maszyn piekarniczych i cukierniczych znajdziemy w ofercie firmy Guz Technika Piekarnicza
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana