meble-gastronomiczne
28 czerwca 2018

Kategoria:
Gastronomia

Zalety mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej
5 (100%) / 1 głosów

Zalety mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej

Tak, jak fabryka potrzebuje właściwie zaprojektowanych ciągów produkcyjnych, tak profesjonalna kuchnia wymaga ciągów kuchennych spełniających te i wyższe jeszcze kryteria. Stały kontakt z żywnością obliguje do zachowania bezwzględnej higieny, co wymusza stosowanie agresywnych środków czyszczących. Zaś narażenie na wysokie temperatury, dużą wilgotność i kontakt z tłuszczami sprawia, że najlepszym wyborem okazują się meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej.

Używając pojęcia meble gastronomiczne należy pamiętać, że chodzi także o takie elementy wyposażenia, jak:

  • wózki
  • ciągi wydawcze i produkcyjne
  • okapy
  • zlewozmywaki
  • szafy, półki i nadstawki
  • stoły
  • baseny gastronomiczne
  • odwodnienia

Stal nierdzewna, z której są wykonane, jest materiałem opierającym się zabrudzeniom. Jej gładka, nieporowata powierzchnia sprawia, że nie wnikają w nią żadne substancje, a tym samym jest łatwa do czyszczenia.

Kolejną cechą charakterystyczną stali nierdzewnej, niezbędną w kuchni profesjonalnej, jest duża wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne oraz odporność na korozję i wysokie temperatury. To, w środowisku o dużej wilgotności i przy stałym kontakcie z solą, substancjami organicznymi, olejami i innymi tłuszczami, jest zaletą niepodważalną.

Także walory estetyczne mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej są elementem niewątpliwie pozytywnym. Zwłaszcza zważywszy na stale rosnącą popularność tak zwanych show kitchen, gdzie przynajmniej część wydawcza pozostaje do wglądu gości lokalu – zauważa specjalista z firmy zajmującej się wyposażeniem lokali gastronomicznych Da-Maz.

Walory wynikające z właściwości fizykochemicznych:

  • odporność na korozję
  • higiena użytkowania – odporność na tworzenie się warstwy bakterii
  • odporność na wysokie temperatury i kwasy
  • gładka powierzchnia i lśniący połysk (walor estetyczny i cecha ułatwiająca utrzymanie czystości)
  • nieograniczony czas użytkowania
  • możliwość recyclingu

Podsumowując, ciągi technologiczne kuchni we wszelkich pomieszczeniach mających kontakt z żywnością, obiektów takich jak: hotele, restauracje, kawiarnie, szpitale, bary i stołówki powinny być wyposażone w meble gastronomiczne spełniające najwyższe kryteria higieniczne.

Obiekty zajmujące się produkcją żywności, takie jak piekarnie, cukiernie, wszelkie zakłady przetwórstwa spożywczego (takie, jak na przykład mleczarnie) i przemysłu mięsnego (ubojnie, masarnie) również powinny mieć wyposażenie pozwalające na zachowanie najwyższych norm higieny. Idealnymi do tego celu są meble gastronomiczne z atestowanej stali nierdzewnej, ferrytycznej w gatunku AISI 441, 1.4509.