Artykuł sponsorowany

Zalety kuchni autorskiej

Zalety kuchni autorskiej
Kuchnię autorską najlepiej poznać można, czytając menu degustacyjne. W Polsce coraz więcej restauracji daje taką możliwość – polega to na zamówieniu kilku dań z dostępnych tego dnia składników. Porcje są niewielkie – degustacyjne, kuchnia autorska jest bowiem przede wszystkim do odczuwania. Co jeszcze warto na jej temat wiedzieć i jakie są jej największe zalety?

Co jest istotą kuchni autorskiej

Kuchni autorska to coś więcej, niż sama technika. To w zasadzie filozofia gotowania, oparta w dużej mierze na osobowości szefa kuchni. Goście powinni w tym przypadku przyjąć postawę otwartości i potraktować jedzenie jako nowe doświadczenie. Kuchnia autorska to kuchnia pełna eksperymentów, otwarta na nowe smaki i doznania. To nie tylko garnki, akcesoria kuchenne i umiejętność szybkiego siekania warzyw – kuchnia autorska nie ogranicza się bowiem tylko do odtwarzania przepisów. To kuchnia tworzona przez indywidualistów, którzy poprzez gotowanie wyrażają siebie i cały czas poszukują nowych rozwiązań. Nie chcą działać według utartych schematów i zasad. W Polsce od kilku lat zaczyna się cieszyć coraz większą popularnością. Wielu ludzi bowiem odwiedza restauracje nie tylko, aby zaspokoić apetyt, ale i zakosztować czegoś nowego, oryginalnego i nietuzinkowego. Dzięki temu powstają takie miejsca, jak łódzka Filharmonia smaku, gdzie można się cieszyć naprawdę oryginalnymi, niebanalnymi, a przy tym – ma się rozumieć – absolutnie pysznymi przeżyciami kulinarnymi.

Co można spotkać w kuchni autorskiej?

Kuchnia autorska jest przede wszystkim kuchnią tworzoną w oparciu o produkty sezonowe. W tym przypadku nie ma miejsca na mrożonki różnego rodzaju. Jesienią podaje się grzyby, a wiosną nowalijki. Na ogół w restauracjach, w których króluje kuchnia autorska, tworzone są specjalne menu degustacyjne. To zestaw kilku, na ogół 4-6 dań, które są podawane gościom odwiedzającym lokal. Porcje są niewielkie, bo nie chodzi o to, aby się najeść do syta, ale podegustować, jak sama nazwa wskazuje. Wszystkie potrawy są zawsze dopracowane w każdym calu, o co dba osobiście szef kuchni. To najważniejsza osoba w każdej restauracji autorskiej, gdyż tworzy on potrawy i sygnuje swoim nazwiskiem. Dzisiaj coraz więcej osób wybierając restaurację na wieczorne wyjście sugeruje się właśnie tym, kto w danym miejscu jest szefem kuchni. Nie trzeba się przy tym bać o nudę – kuchnia autorska ma to do siebie, że cały czas się zmienia. Nowe menu degustacyjne jest przygotowywane najczęściej co kilka tygodni (około 4-6), dlatego nie ma możliwości, że serwowane w danym lokalu potrawy się znudzą albo że będą się powtarzać.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.