restauracja
1 lipca 2018

Kategoria:
Gastronomia

Zalety kuchni autorskiej
5 (100%) / 1 głosów

Zalety kuchni autorskiej

Kuchnię autorską najlepiej poznać można, czytając menu degustacyjne. W Polsce coraz więcej restauracji daje taką możliwość – polega to na zamówieniu kilku dań z dostępnych tego dnia składników. Porcje są niewielkie – degustacyjne, kuchnia autorska jest bowiem przede wszystkim do odczuwania. Co jeszcze warto na jej temat wiedzieć i jakie są jej największe zalety?

Co jest istotą kuchni autorskiej

Kuchni autorska to coś więcej, niż sama technika. To w zasadzie filozofia gotowania, oparta w dużej mierze na osobowości szefa kuchni. Goście powinni w tym przypadku przyjąć postawę otwartości i potraktować jedzenie jako nowe doświadczenie. Kuchnia autorska to kuchnia pełna eksperymentów, otwarta na nowe smaki i doznania. To nie tylko garnki, akcesoria kuchenne i umiejętność szybkiego siekania warzyw – kuchnia autorska nie ogranicza się bowiem tylko do odtwarzania przepisów. To kuchnia tworzona przez indywidualistów, którzy poprzez gotowanie wyrażają siebie i cały czas poszukują nowych rozwiązań. Nie chcą działać według utartych schematów i zasad. W Polsce od kilku lat zaczyna się cieszyć coraz większą popularnością. Wielu ludzi bowiem odwiedza restauracje nie tylko, aby zaspokoić apetyt, ale i zakosztować czegoś nowego, oryginalnego i nietuzinkowego. Dzięki temu powstają takie miejsca, jak łódzka Filharmonia smaku, gdzie można się cieszyć naprawdę oryginalnymi, niebanalnymi, a przy tym – ma się rozumieć – absolutnie pysznymi przeżyciami kulinarnymi.

Co można spotkać w kuchni autorskiej?

Kuchnia autorska jest przede wszystkim kuchnią tworzoną w oparciu o produkty sezonowe. W tym przypadku nie ma miejsca na mrożonki różnego rodzaju. Jesienią podaje się grzyby, a wiosną nowalijki. Na ogół w restauracjach, w których króluje kuchnia autorska, tworzone są specjalne menu degustacyjne. To zestaw kilku, na ogół 4-6 dań, które są podawane gościom odwiedzającym lokal. Porcje są niewielkie, bo nie chodzi o to, aby się najeść do syta, ale podegustować, jak sama nazwa wskazuje. Wszystkie potrawy są zawsze dopracowane w każdym calu, o co dba osobiście szef kuchni. To najważniejsza osoba w każdej restauracji autorskiej, gdyż tworzy on potrawy i sygnuje swoim nazwiskiem. Dzisiaj coraz więcej osób wybierając restaurację na wieczorne wyjście sugeruje się właśnie tym, kto w danym miejscu jest szefem kuchni. Nie trzeba się przy tym bać o nudę – kuchnia autorska ma to do siebie, że cały czas się zmienia. Nowe menu degustacyjne jest przygotowywane najczęściej co kilka tygodni (około 4-6), dlatego nie ma możliwości, że serwowane w danym lokalu potrawy się znudzą albo że będą się powtarzać.