kawa
23 kwietnia 2018

Kategoria:
Gastronomia

Zalety kawy z ekspresu
5 (100%) / 1 głosów

Zalety kawy z ekspresu

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Ten gorący napój usuwa resztki snu, stawia na nogi każdego poranka i jest obowiązkowym elementem spotkań towarzyskich. Doskonale komponuje się z deserami. W pracy przerwa kawowa jest sposobem na chwilę relaksu albo kreatywną wymianę myśli ze współpracownikami. Najlepsza jest kawa z ekspresu. Dlaczego?

Rodzaje ekspresów do kawy

Ekspresy do kawy to urządzenia przeznaczone do jej parzenia. Jest kilka rodzajów ekspresów. Różnią się one techniką zaparzania oraz tym, gdzie się je stosuje. W zależności od tego, czy szukasz ekspresu do domowej kuchni, do biura, czy do gastronomii, możesz wybrać typ, który najlepiej odpowiada potrzebom danego miejsca. O rodzajach ekspresów do kawy opowiada ekspert i kawosz – przedstawiciel Caffe Team:

– Najmniejszym rodzajem ekspresu do kawy jest kawiarka czy też kafeterka. To niewielki metalowy dzbanek. Nazwa „ekspres” jest tu nieco myląca, bo parzenie trwa około 10 minut. Kawiarka ma niewielką pojemność, a powstająca w niej kawa jest mocna i bez pianki. W domach często używa się ekspresów przelewowych. Pozwalają one zaparzyć w jednym czasie cały dzbanek kawy, jednak ich mycie może być uciążliwe. Taka kawa zawiera sporo kofeiny. Wyróżnia się także ekspresy ciśnieniowe, ręczne (czyli kolbowe) oraz automatyczne. W tych trzech typach przez zmieloną kawę przepływa wrzątek pod ciśnieniem. Urządzenia te działają bardzo szybko, wymagają minimum obsługi i pozwalają przygotowywać różne rodzaje kawy, np. cappuccino albo latte.

Kawa z ekspresu ma wielu zwolenników, a to za sprawą licznych zalet. Jakich? O tym niżej.

Co warto wiedzieć o kawie z ekspresu?

Wiele osób dostrzega to, że kawa parzona w ekspresie smakuje lepiej, choć nie potrafią tego uzasadnić… ale my tak. Oto powody, dla których kawa z ekspresu jest znacznie lepsza niż parzona po turecku.

1.  Jest w niej tylko to, co najlepsze

Krótki czas parzenia w ekspresie sprawia, że w filiżance ląduje tylko pyszna kawowa esencja. Po procesie palenia w kawie znajdują się składniki, które wpływają negatywnie na smak i właściwości kawy. W krótkim czasie, kiedy kawa parzy się w ekspresie, nie zdążą one się uwolnić.

2. Idealna temperatura parzenia to idealny smak

W parzeniu kawy bardzo ważna jest temperatura. Wpływa ona na smak napoju. Zbyt chłodna woda sprawi, że kawa będzie kwaskowata i bez aromatu, a zbyt gorąca przyczynia się do gorzknienia. Ekspresy utrzymują idealną temperaturę w przedziale 92‒96°C.

3. Doskonałe zmielenie i odpowiednie przechowywanie

Ekspresy do kawy z młynkiem mielą tylko taką ilość kawy, jaka akurat jest potrzebna, a ziarna są przechowywane w szczelnym pojemniku. Dzięki temu kawa nie wietrzeje i jest pita natychmiast po zmieleniu. To sprawia, że jest świeża i aromatyczna oraz zachowuje wszystkie właściwości.