zdrowa-zywnosc
22 listopada 2018

Kategoria:
Gastronomia

Wpływ żywienia na zdrowie człowieka
5 (100%) / 1 głosów

Wpływ żywienia na zdrowie człowieka

W dzisiejszych czasach większości z nas dieta kojarzy się przede wszystkim z odchudzaniem. Staramy się unikać nadmiaru tłuszczy i cukrów, w obawie przed zbytnim przybieraniem na wadze. Niestety zapominamy, że jedzenie jest dla nas przede wszystkim źródłem energii do życia i działania, a także cennych witamin oraz minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jedzenie – źródło życiodajnej siły

Nadwaga i otyłość zaliczane są do największych problemów zdrowotnych współczesnego człowieka. Okazuje się jednak, że nasze wybory żywieniowe przekładają się nie tylko na problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, ale oddziałują na dosłownie wszystkie procesy zachodzące w naszych ciałach – mówi ekspert z łódzkiego sklepu ze zdrową żywnością „Słoneczko”.

To właśnie z jedzenia organizm pobiera składniki umożliwiające regulację procesów hormonalnych, prawidłowe działanie układu nerwowego oraz systemu immunologicznego. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że złe samopoczucie, obniżona odporność i rozmaite schorzenia są właśnie wynikiem nieprawidłowych wyborów żywieniowych, nawet w sytuacji, gdy wydawałoby się to niemożliwe, bo przecież prawie nigdy nie bywamy głodni.

Choroby dietozależne

Prawidłowa dieta jest ważnym elementem skutecznej profilaktyki zdrowia. Z kolei błędy żywieniowe, najczęściej w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej, są przyczyną powstawania tzw. chorób dietozależnych. Zwykle atakują one układ krążenia i objawiają się np. w postaci nadciśnienia i dolegliwości sercowych.

Dużym problemem, którego główną przyczyną jest złe odżywianie, jest także cukrzyca insulinoniezależna (typ II) oraz wspomniana wcześniej otyłość, w konsekwencji prowadząca m.in. do zaburzeń pracy serca, chorób stawów i wielu innych kłopotów.

Nie oznacza to jednak, że drastyczne ograniczenie jedzenia lub pełna eliminacja tłuszczy lub węglowodanów jest rozsądnym rozwiązaniem. Wręcz przeciwnie, również te składniki żywieniowe są nam potrzebne. Natomiast ważne są proporcje oraz wybór zdrowych źródeł tych elementów.

Zdrowe węglowodany i tłuszcze

Podstawą zdrowej diety człowieka powinny być węglowodany złożone, a więc przede wszystkim produkty zbożowe, takie jak pełnoziarnisty i razowy chleb, brązowy ryż, kasze itd. Są to produkty bogate w błonnik i trawione bardzo powoli, dzięki czemu długo po jedzeniu nie odczuwamy głodu. Z kolei niekorzystny wpływ na organizm mają węglowodany proste. Dlatego popularny cukier biały warto zastępować innymi słodzikami, jak np. stevia czy brązowy cukier trzcinowy.

Szukając zdrowej żywności warto rozejrzeć się także za alternatywnymi dla zwierzęcych tłuszczami. Zdrowe tłuszcze to te pochodzenia roślinnego. Ich źródłem może być np. olej kokosowy, olej z pestek moreli, dyni lub z czarnuszki oraz smaczne masło migdałowe. Nienasycone tłuszcze roślinne są niezbędne dla zachowania prawidłowej pracy mózgu  i całego układu nerwowego, a także krążenia.

W Polsce wciąż przybywa sklepów z ekologiczną i zdrową żywnością, dzięki czemu znalezienie najlepszych produktów nie jest już tak trudne, jak jeszcze kilka lat temu. Oprócz sklepów stacjonarnych, zlokalizowanych najczęściej w dużych miastach, klienci mogą też korzystać z usług sklepów online ze zdrową żywnością, dzięki czemu dostęp do takich produktów ma dziś praktycznie każdy.