3 marca 2017

Kategoria:
Gastronomia

Wartości odżywcze mięsa z kurczaka
5 (100%) / 1 głosów

Wartości odżywcze mięsa z kurczaka

Polacy uwielbiają mięso z kurczaka i pod względem ilości spożywania jest ono drugim najpopularniejszym rodzajem mięsa, zaraz po wieprzowinie. Czy jednak jest ono naprawdę tak zdrowe jak się często o nim mówi, czy to nie do końca jest prawda? Zdecydowanie tak. Mięso z kurczaka dostarcza bowiem do naszych organizmów bardzo wiele pożytecznych składników. Co dokładnie znajduje się w mięsie z kurczaka, dowiesz się z naszego artykułu.

Mnogość witamin i składników odżywczych

Najważniejszą zaletą mięsa z kurczaka jest zawarta w nim duża ilość łatwo przyswajalnego dla człowieka białka. Niewiele osób wie, że w kurczaku znajduje się go więcej niż w mięsie wieprzowym czy wołowym. Poza tym kurczak to także duże ilości witamin. Przede wszystkim z grupy B. W kurczaku, jak z resztą w każdym mięsie drobiowym, znajdują się duże ilości odpowiedzialnej za kontrolowanie procesów energetycznych w organizmie witaminy B3 oraz biorącej udział w wytwarzaniu hemoglobiny oraz wielu różnych enzymów i hormonów witaminy B6. Jednak to nie wszystko.

Mięso z kurczaka to również ciężkie do zastąpienia źródło tak ważnych dla naszych organizmów składników mineralnych, jak selen, cynk, fosfor czy magnez. Najważniejszymi z nich są z pewnością selen i cynk, ponieważ ciężko jest je dostarczyć w innym pożywieniu.

Selen wpływa na prawidłowe działanie bardzo wielu znajdujących się w naszych organizmach enzymów, ponadto ma wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz tarczycy. Oprócz tego jest także bardzo ważnym elementem peroksydazy glutationowej, czyli silnego przeciwutleniacza, który chroni nas przed rozwojem nowotworów.

Cynk natomiast ma wpływ na mineralizację kości, pracę układu odpornościowego, sprzyja gojeniu się ran, a także reguluje pracę układu krwionośnego oraz serca.

Inne zalety mięsa z kurczaka

Mięso z kurczaka, oprócz bogatej zawartości witamin i składników odżywczych, ma także tę zaletę, że jest bardzo łatwo przyswajalne, dzięki czemu może być spożywane nawet przez osoby z bardzo delikatnym przewodem pokarmowym. Zaleca się je szczególnie dzieciom, osobom starszym, a także osobom będącym na diecie, ponieważ nie zawiera zbyt dużo cholesterolu, tłuszczu oraz nie jest kaloryczne.

Jednym z największych w Polsce zakładów przetwórstwa drobiowego jest firma Res-Drob, która oferuje swoim klientom świeże mięso drobiowe, które jest karmione najwyższej jakości przebadaną paszą.