25 maja 2017

Kategoria:
Gastronomia

Warsztaty winiarskie. Czego można się na nich nauczyć?
5 (100%) / 1 głosów

Warsztaty winiarskie. Czego można się na nich nauczyć?

Smakowanie win to prawdziwa sztuka, a odkrycie związanych z nimi tajemnic stanowi nie lada wyzwanie. Któż z nas popijających wino nie zastanawiał się, jakie ono właściwie jest. Jaki posiada aromat i smak? Jak najlepiej dobrać je do podawanych potraw? Odpowiedzi na te pytania nie muszą nastręczać trudności, pod warunkiem że posiadamy stosowną wiedzę. W jej pozyskaniu mogą nam pomóc warsztaty wiedzy o winie.

Głównym zamysłem warsztatów winiarskich jest popularyzacja win, szczególnie w kontekście ich zestawiania z różnymi typami potraw. Wszak wino to trunek wszechobecny – widywany na każdym stole niezależnie od okazji. Zgłębienie wiedzy na jego temat ma zatem charakter nie tylko hobbystyczny, ale też jak najbardziej praktyczny.

Na czym polegają warsztaty?

Warsztaty wiedzy o winie to krótkie kursy przeprowadzane w czasie pojedynczych spotkań – np. przy okazji kolacji w restauracji. Uczestnicy są zapoznawani ze szczepami winorośli, podstawowymi rodzajami win, zasadami ich degustacji i rozpoznawania aromatu. To najważniejsze elementy, służące doborowi wina do potrawy. Oczywiście warsztatom towarzyszy rzeczywista degustacja, umożliwiająca opanowanie technik rozróżniania trunków. Większość kursów przekazuje też wiedzę na temat składowania wina, podawania do stołu, doboru kieliszków oraz naczyń. Prowadzący uczą, kiedy można serwować wino białe, a kiedy czerwone oraz w jakiej temperaturze i kolejności powinny być podawane.

Wiedza certyfikowana

Najlepiej wybrać warsztaty organizowane przez doświadczonych sommelierów. Ciekawą ofertą dysponuje Dwór Chotynia. Zajęcia prowadzone przez Jarosława Cybulskiego – konesera i kolekcjonera, wieloletniego doradcę przy kancelarii Prezydenta RP w zakresie doboru win i potraw na oficjalnie przyjęcia Głów Państw – cechują się najwyższym poziomem merytorycznym. Ich kameralna, kilkuosobowa forma gwarantuje doskonały kontakt z prowadzącym. Uczestnicy szkolenia biorą udział w degustacji 10-14 gatunków win oraz są zapoznawani ze specyfiką tych wspaniałych trunków. Nabyta wiedza zostaje potwierdzona stosownym certyfikatem. Jego posiadanie nie uczyni nas od razu wielkimi znawcami, choć z pewnością pozwoli na zyskanie zupełnie nowej perspektywy. Gdyż – jak mawiał Salvador Dali – ,,kto potrafi smakować, nie pije wina lecz kosztuje jego tajemnice”.