10 października 2017

Kategoria:
Gastronomia

Tajemnice kuchni kaukaskiej
5 (100%) / 1 głosów

Tajemnice kuchni kaukaskiej

Kraina Kaukazu leży na pograniczu Europy i Azji, toteż regionalna kuchnia pełna jest wpływów różnych kultur – zauważa nasz rozmówca z łódzkiej restauracji Lawasz.

Różnorodność znajdziemy też wśród składników, z których przyrządza się dania: są tu zarówno doskonałe mięsa, jak również soczyste owoce, warzywa i niesamowite ciasta na słono i słodko. Przyrządzanie potraw kaukaskich jest z reguły bardzo czasochłonne, ponieważ sposób ich przygotowania nie zmienił się od stuleci.

Kuchnia ormiańska

W kuchni ormiańskiej olbrzymią rolę odgrywają przyprawy, dzięki którym możliwe jest uzyskanie niesamowicie różnorodnych smaków i wyjątkowo aromatycznych potraw. Do najważniejszych składników zalicza się mięso jagnięce, bakłażany oraz tradycyjny chleb armeński, czyli lawasz.

Do dań głównych podaje się najczęściej wspomniany lawasz lub kaszę bulgur. Rzadkością jest natomiast sięganie po ryż czy kukurydzę. Wynika to przede wszystkim z obfitości pszenicy, z której przygotowane są nie tylko ciasta, ale też właśnie bulgur, semolina i kasza manna. Ormianie często sięgają także po ciecierzycę, fasolę i soczewicę. Ważne miejsce w kuchni ormiańskiej zajmują też orzechy, używane do zagęszczania potraw i zwiększenia ich wartości energetycznej w czasie postu, a także do przyrządzania wspaniałych deserów, jak np. paklava.

Najważniejsze dania narodowe to chasz, dolma i harisa. Serwowany na śniadanie chasz to gotowana całą noc wołowina lub nogi jagnięce, podawane z czosnkiem i pokruszonym chlebem lawasz. Ciekawszą potrawą jest dolma, czyli mielone mięso z ryżem, owinięte w liście winogron. Dolma występuje też w wersji wegetariańskiej, gdzie farsz przygotowany jest z bakłażanów, papryki, pomidorów i innych warzyw, oczywiście – dobrze przyprawionych ziołami. Z kolei harisa to pożywny gulasz, przyrządzony z długo gotowanej pszenicy z mięsem i podawany w czasie świąt, we wspólnych dla wszystkich biesiadników garnkach.

Kuchnia gruzińska

Kolejną bardzo ważną częścią kuchni kaukaskiej są dania gruzińskie. Zróżnicowany klimat rejonu dostarcza Gruzinom różnorodnych produktów spożywczych. W daniach gruzińskich znajdziemy więc bogactwo owoców i warzyw, ale także mięs, w tym przede wszystkim baraninę oraz doskonałe sery.

W charakterze przystawek najczęściej podawane są słone sery, często w towarzystwie chleba lawasz. Typową przystawką jest chaczapuri – placek serowy z zapiekanym serem kozim, a także fasola w rozmaitych odsłonach i bakłażany, np. w formie roladek z orzechami.

Najbardziej charakterystyczną potrawą kuchni gruzińskiej są pierogi chinkali. Gruzińskie chinkali nadziewane są wyłącznie mięsem, zwykle połączeniem baraniny i wieprzowiny, a ich wygląd w niczym nie przypomina polskich pierogów. We wnętrzu ciepłego pierożka, oprócz doskonałego farszu, znajduje się też odrobina ciepłego rosołu.

Potrawą niewątpliwie wartą uwagi, zarówno ze względu na bogaty smak, jak i pożywność, jest lobio. Niekiedy zaliczane do zup, lobio przypomina nieco naszą fasolkę po bretońsku, jednak często urozmaicane jest wieloma dodatkami. Może występować w postaci ostrej lub łagodnej, jednak zawsze jest bardzo aromatyczne.

Dania kaukaskie są bardzo różnorodne i znajdziemy w nich wpływy kuchni azjatyckiej, ale też śródziemnomorskiej i tureckiej. Bogactwa smaków i aromatów tych potraw nie sposób oddać słowami, dlatego zachęcamy do odwiedzin w łódzkiej restauracji Lawasz, gdzie skosztujesz najlepszych przysmaków ormiańskich, gruzińskich i nie tylko.