Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Szkolenie kawowe. Jak zostać baristą?
Czynności wstępne i szkolenia teoretyczne
Przed rozpoczęciem szkolenia kawowego pracodawca powinien zlecić przyszłym baristom wykonanie podstawowych badań medycyny pracy oraz badań sanepidowskich, bez których nie zostanie wydana tzw. książeczka sanepidowska, wymagana, by podjąć pracę w branży gastronomicznej. Po uzyskaniu niezbędnej dokumentacji medycznej należy rozpocząć szkolenie praktyczne, składające się z co najmniej trzech bloków tematycznych:- szkolenie dotyczące zasad bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) w kawiarni, bezpieczeństwa stanowiska pracy, ochrony przeciwpożarowej budynku oraz praw i obowiązków pracownika. W ramach tego szkolenia należy również przekazać pracownikom informacje o potencjalnych zagrożeniach, tj. bezpiecznego postępowania z gorącą, metalową dyszą i produktami o wysokiej temperaturze;
- szkolenie dotyczące reguł HACCP, określających sposób postępowania mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności, które koncentruje się na zagadnieniu zakażenia krzyżowego;
- szkolenie teoretyczne dotyczące misji firmy, pochodzenia i gatunków ziaren kawy, procedury przygotowania napojów, sposobu obsługi gości i obowiązków związanych ze stanowiskiem baristy.
Trening praktyczny
Po przyswojeniu wiedzy wyłożonej podczas szkolenia teoretycznego barista może wreszcie przystąpić do treningu praktycznego.Ta część szkolenia może odbywać się w „naturalnym” środowisku pracy baristy, gdzie można przyswoić obowiązujące reguły działania ale szkolenie praktyczne jest również możliwe w specjalnie przygotowanej na tę okoliczność sali treningowej, która może zaprezentować szersze spektrum maszyn oraz rodzajów kaw– radzi manager jednej z kawiarni zaopatrywanych w produkty marki Julius Meinl.Trening powinien odbywać się pod okiem innego baristy, którego doświadczenie zawodowe jest znacznie dłuższe. Szkolenie praktyczne powinno obejmować naukę o kawie, metodach parzenia, technikę spieniania mleka, odtwarzania receptury różnych rodzajów kaw (m.in. cappuccino, latte, flat white) oraz obsługi kasy fiskalnej i terminala płatniczego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana