27 października 2017

Kategoria:
Gastronomia

W jaki sposób bezpiecznie kupować grzyby?
5 (100%) / 1 głosów

W jaki sposób bezpiecznie kupować grzyby?

Zalety grzybów

Grzyby są cenione za ich charakterystyczny smak i aromat. W polskiej kuchni można znaleźć wiele potraw przyrządzanych na bazie grzybów lub z ich dodatkiem. Grzyby można przygotować na kilka sposobów: ugotować, usmażyć, udusić, upiec, zamarynować, ususzyć, a niewykorzystane sztuki – zamrozić. Dostarczają one niewielkich ilości soli mineralnych, zawierają witaminę A w postaci karotenu, witaminę B1 oraz witaminę B2. Grzyby są także źródłem białka, którego najwięcej jest w prawdziwkach i pieczarkach.

Obowiązki sprzedawców

Świeże grzyby, które rosną w naturalnych warunkach, powinny być sprzedawane wyłącznie na targowiskach, bazarach oraz placówkach handlowych pod warunkiem, że sprzedawca posiada atest od grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. Tak wynika z rozporządzenia Ministra Zdrowia z 17 maja 2011 roku.

Klasyfikatorzy są zatrudniani przez zarządców wspomnianych wcześniej placówek handlowych, a nieprzestrzeganie tego obowiązku grozi mandatem w wysokości kilkuset złotych. Sprzedawcy grzybów muszą również umieścić w widocznym miejscu informacje dotyczące swojego imienia, nazwiska, adresu i telefonu oraz gatunku grzybów i miejsca, w którym zostały one zebrane. Dane tego typu pozwolą na szybkie dotarcie do sprzedawcy w przypadku zatrucia.

Uwaga na grzyby suszone

Klasyfikatorzy nie są zatrudniani w marketach, w których odbywa się sprzedaż grzybów, ponieważ mają one już wcześniej wydany atest. Warto jednak pamiętać, że grzyby suszone zawierają więcej trucizn niż grzyby świeże ze względu na brak wody. Ich opakowania powinny być jednostkowe (nie należy ich przechowywać w wianuszkach), z numerem grzyboznawcy, który jest osobą wyższą stopniem od klasyfikatora, a same grzyby – jednogatunkowe, nie mogą to być same trzonki.

Nowoczesnym przedsiębiorstwem, które dysponuje własnym zapleczem technologicznym i transportem, zaopatrującym w suszone grzyby odbiorców w kraju i za granicą, jest F.H.U. „SEWERYN” Marek Seweryn. Firma jest producentem grzybów suszonych – w asortymencie posiada różne gatunki grzybów w wielu postaciach – samych kapeluszy, grzybów krojonych, grysu i mączki grzybowej.