15 stycznia 2019

Kategoria:
Gastronomia

Rola lad chłodniczych w handlu i gastronomii    
5 (100%) / 1 głosów

Rola lad chłodniczych w handlu i gastronomii    

Lady to najpopularniejsze i niezastąpione urządzenia chłodnicze stosowane w handlu i gastronomii. Najczęściej można je spotkać w sklepach spożywczych, gdzie służą do sprzedaży wędlin, nabiału, mięsa i wielu innych produktów, a także w kawiarniach, gdzie umożliwiają ekspozycję ciast i deserów. Do czego jeszcze przydają się lady chłodnicze i gdzie konkretnie można je zastosować?

W jaki sposób skutecznie przechowywać produkty wymagające chłodzenia? 

Warto podkreślić, że większość produktów żywnościowych w handlu i gastronomii wymaga przechowywania w obniżonej temperaturze – najczęściej od 0°C do +15°C. Dlatego też w tych branżach bardzo często stosuje się urządzenia chłodnicze, które skutecznie pomagają zapewnić produktom optymalne warunki, co skutkuje m.in. zapewnieniem ich świeżości i utrzymaniem posiadanych walorów smakowych, zapachowych i odżywczych. Ponadto, stosowanie lad chłodniczych w handlu i gastronomii pomaga w zachowaniu dłuższego czasu przydatności do spożycia tych produktów. Aby odpowiednio wybrać urządzenie chłodnicze, należy przyjrzeć się zastosowanej w nim technologii. Chłodziarki mają dwa rodzaje chłodzenia:

  • statyczne – inaczej chłodzenie grawitacyjne, to takie, w którym cieplejsze powietrze znajduje się u góry urządzenia,
  • dynamiczne – inaczej chłodzenie wymuszone, to takie, w którym niska temperatura rozprowadzana jest równomiernie w całym urządzeniu.

Lady chłodnicze mogą mieć formę witryn i nadstawek chłodniczych, które są przystosowane do konkretnego zastosowania. W ofertach sklepów są lady cukiernicze, które służą do przechowywania i sprzedaży wypieków, a także na wino i napoje, które nie tylko je eksponują, ale także służą do leżakowania. Zależnie od pełnionej roli mogą być wielokomorowe, jezdne, do zabudowy, zamontowania itp.

Lady chłodnicze eksponują produkty i pomagają w sprzedaży

Warto podkreślić, że lady chłodnicze to idealny sposób na piękną ekspozycję towaru.

Tego typu sprzęt sprawdzi się w tej roli głównie w restauracjach, kawiarniach i sklepach spożywczych. Klienci często „kupują oczami”, dlatego należyte zaprezentowanie produktów z pewnością pomaga w zwiększeniu sprzedaży – podkreśla specjalista z firmy MERTON z Gidli. 

Dodatkowo, tego typu ekspozycja pomaga klientom podjąć decyzję. Widzą dokładnie jak wygląda produkt, mogą się mu przyjrzeć, ocenić, co także pozytywnie wpływa na decyzje zakupowe. Dlatego też lady chłodnicze idealnie sprawdzają się zarówno w handlu, jak i gastronomii.