catering
27 czerwca 2016

Kategoria:
Gastronomia

Rodzaje usług cateringowych
4.2 (84%) / 5 głosów

Rodzaje usług cateringowych

Pod pojęciem cateringu rozumiemy obsługę gastronomiczną zleceniodawcy w wyznaczonym przez niego miejscu – obejmuje ona nie tylko przyrządzanie i transport potraw, ale również przygotowanie odpowiedniej zastawy i podawanie dań. Ze słowem catering najczęściej kojarzą się duże imprezy, konferencje i bankiety, jednak ostatnimi czasy z cateringiem mamy do czynienia również w innych okolicznościach.

Na co dzień z cateringu korzystają firmy, pragnące zafundować swoim pracownikom dobry posiłek w przerwie lunchowej. Potrawy przyrządzane w ramach usług cateringowych coraz częściej spożywają także uczniowie w szkołach i pacjenci w szpitalach. Również klienci prywatni bardzo często decydują się na usługi firm cateringowych, i to nie tylko podczas dużych, rodzinnych uroczystości, ale nawet na znacznie mniejsze, kameralne przyjęcia oraz na co dzień. Rodzajów usług cateringowych jest tak wiele, jak okazji, przy których możemy z nich korzystać – oto kilka z nich.

Gale i bankiety

Gale i bankiety to najbardziej wystawne przyjęcia, uświetniające zjazdy dużych firm, organizacji i stowarzyszeń, ceremonie wręczania nagród i inne uroczyste wydarzenia. Posiłek po oficjalnej uroczystości jest bardzo ważnym punktem programu, pozwala na integrację uczestników.

Catering dla firm i instytucji

Troskę o swoich pracowników firma może okazywać na różne sposoby – fundowanie im dobrych posiłków w przerwie obiadowej jest jednym z najlepszych. Ponadto jest to również bardzo dobra metoda na zwiększenie lojalności pracowników i oszczędność ich czasu, który musieliby poświęcić na przygotowanie własnego jedzenia lub stołowanie się na mieście.

Pikniki

Wiosna i lato to idealna pora na organizację przyjęć na świeżym powietrzu, czyli pikników. Są one wspaniałą szansą na spędzanie czasu z bliskimi czy znajomymi, a także stanowią atrakcyjną formę dla różnych ważnych dla nas uroczystości, np. urodzin.

Imprezy rodzinne

Przygotowanie przyjęcia dla członków rodziny jest zajęciem bardzo czasochłonnym. Jeśli chcemy ugościć najbliższych mamy do wyboru dwie możliwości albo spędzimy kilka wieczorów przed wielkim dniem w kuchni, albo skorzystamy z usług firmy cateringowej. Coraz więcej osób, przygotowujących dużą imprezę urodzinową, komunijną czy świąteczną decyduje się na to drugie rozwiązanie.

Chcesz wyprawić wspaniałe przyjęcie dla rodziny lub znajomych. A może jesteś organizatorem ważnej uroczystości? Z pewnością przyda Ci się pomoc specjalistów od kuchni. Zajrzyj na stronę firmy Zajazd na Kępie i zapoznaj się z jej ofertą.