23 lipca 2019

Kategoria:
Gastronomia

Rodzaje urządzeń chłodniczych
5 (100%) / 1 głosów

Rodzaje urządzeń chłodniczych

Urządzenia chłodnicze są niezbędne w firmach działających w wielu branżach. Jednak największe zapotrzebowanie na taki sprzęt występuje w szeroko pojętej branży spożywczej. Sklepy osiedlowe, supermarkety, lokale gastronomiczne – to miejsca, w których bez dobrej chłodni się nie obejdzie. Z uwagi na zróżnicowane potrzeby firm, w kategorii urządzeń chłodniczych można znaleźć różne modele produktów. Jakie? Oto przegląd tych najważniejszych.

Funkcją, którą, spełniają wszystkie urządzenia chłodnicze, jest oczywiście obniżanie temperatury znajdującej się w nich zawartości oraz jej utrzymywanie na określonym poziomie. Od ich niezawodnej pracy zależy m.in. jakość i stan produktów spożywczych, a nawet niewielkie odchylenia mogą prowadzić do poważnych strat dla producenta czy dystrybutora. Dlatego tak istotny jest wybór sprzętu wysokiej klasy.

Ważna jest nie tylko marka urządzenia chłodniczego, ale przede wszystkim dobranie odpowiedniego typu konstrukcji. To ona ma kluczowy wpływ na funkcjonalność kupionego sprzętu – wyjaśnia ekspert z firmy Frigo System ze Szczecina, która zajmuje się dostawą wyposażenia dla gastronomii.

Jakie są rodzaje urządzeń chłodniczych?

Urządzenia chłodnicze można różnie podzielić, jednak z punktu widzenia klienta najważniejsze jest rozróżnienie według pełnionych funkcji. Z tej perspektywy można wymienić m.in.:

  • lady chłodnicze – niezbędne do przechowywania i ekspozycji produktów spożywczych w małych i dużych sklepach; są idealne na nabiał, mięso, sałatki, ryby
    i podobne produkty wymagające niskiej temperatury,
  • lady cukiernicze – przeznaczone do ekspozycji wyrobów cukierniczych, np. ciast z kremem i innych wypieków oraz deserów, które potrzebują schłodzenia,
  • regały chłodnicze – idealne do większych sklepów; pozwalają na wygodne składowanie dużych partii nabiałów, wędlin i innych przetworów i zapewniają łatwy dostęp do nich, np. klientowi, który przechadza się między półkami z koszykiem;
  • szafy chłodnicze – do dużych supermarketów lub większych sklepów; najczęściej z rozsuwanymi drzwiczkami. Idealne np. na napoje; można znaleźć też odpowiednie wersje do spiżarni w restauracji czy na zaplecze magazynowe;
  • witryny i gondole – do przechowywania i ekspozycji towarów (np. serów czy paczkowanych wędlin) pomiędzy półkami w supermarkecie,
  • dystrybutory do lodów – idealne do cukierni i lodziarni, na lody gałkowe,
  • witryny sałatkowe – ich wnętrze jest przystosowane do eksponowaniu i sprzedaży sałatek i innych produktów luzem,
  • komory chłodnicze – np. do chłodni na restauracyjnym zapleczu, a także dla firm z branży chemicznej czy farmaceutycznej.

Dobór odpowiedniego urządzenia chłodniczego zależy od potrzeb firmy (np. tego, czy towar ma być atrakcyjnie wyeksponowany i łatwo dostępny, czy nie), a także dostępnej przestrzeni. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest konsultacja ze specjalistami w zakresie wyposażenia gastronomicznego i dobór sprzętu na podstawie ich rekomendacji.