rodzaje-sushi
27 sierpnia 2018

Kategoria:
Gastronomia

Rodzaje sushi
5 (100%) / 1 głosów

Rodzaje sushi

Sushi to doskonała potrawa na każdą porę roku, możemy się nim raczyć w porze obiadowej, zjeść ze smakiem na kolację, czy zamówić jako pyszną przekąskę. Ten, kto nigdy go nie próbował, zdecydowanie powinien to zrobić, bo sushi to naprawdę wyjątkowe danie. Jak wygląda historia sushi, jakie rodzaje oferują nam najlepsze sushi bary i jak jeść to wyjątkowe danie? Zapraszamy do naszego poradnika.

Historia sushi

Na początek warto wspomnieć o historii sushi, o którym pierwszy raz słyszano w VII wieku – wyglądało wtedy zupełnie inaczej niż dziś. Sushi powstało w południowej części Azji, choć uważa się je za danie typowo japońskie. A więc jak wyglądało dawne sushi?

Była to sfermentowana ryba owinięta ryżem, którą można było przechowywać nawet przez rok – dowiadujemy się w Kanpai Sushi Bar w Warszawie.

Kolejny rodzaj sushi powstał, gdy poznano ocet ryżowy – był to po prostu bloczek ryżu zmieszanego z ryżowym octem, na którym układano kawałek ryby, zwykle marynowanej w sosie sojowym. To było pierwsze sushi nigiri. Pierwsze sushi z surową rybą zaczęto serwować w wieku XX, kiedy pojawiły się lodówki.

Najpopularniejsze rodzaje sushi

Obecnie wybór sushi jest bardzo duży. Przejrzenie karty sushi baru Kanpai z Warszawy, z którym przygotowujemy nasz artykuł, wyraźnie to potwierdza. Jakie są najpopularniejsze rodzaje sushi i czym się charakteryzują? Oto one:

  • hosomaki sushi – cienkie rolki, w których znajduje się niewielka ilość ryżu i jeden składnik (surowa ryba, kalmar lub warzywa), zawijane w wodorosty,
  • maki sushi – to również rolki z ryżem zawijane w wodorosty, w których znajdują się najczęściej trzy różne składniki,
  • uramaki sushi – mówiąc najprościej, to odwrócone maki sushi – składniki są owinięte w wodorosty, a te otacza z zewnątrz ryż,
  • futomaki sushi – grube rolki z wieloma składnikami o przeróżnych smakach,
  • gunkanmaki sushi – tworzone ze spłaszczonej kulki ryżu, która jest owinięta paskiem wodorostów, w której na górze pozostawia się miejsce na wypełnienie dodatkowymi składnikami,
  • oyakomaki sushi – podobne do gunkanmaki, zamiast wodorostów ryż owinięty jest kawałkiem surowej ryby,
  • nigiri sushi – bloczek ryżu przykryty plastrem surowej ryby, warzywami lub owocami morza,
  • temaki sushi – to sushi zwinięte w „rożki”,
  • sashimi sushi – podobne do maki sushi, ale bez ryżu,
  • california sushi – tworzone podobnie jak uramaki, otoczone dodatkowo najczęściej plastrem ryby.

Jak jemy sushi?

Warszawski Sushi Bar Kanpai udzielił nam też cennych wskazówek, jak jeść sushi, by było naprawdę pyszne. Sushi smakuje doskonale, gdy maczamy je w sosie sojowym. Świetnym dodatkiem może być też wasabi. Kiedy zjemy kawałek i chcemy spróbować kolejnego, powinniśmy oczyścić nasze kubki smakowe, by dobrze poznać smak potrawy – robimy to, przegryzając sushi marynowanym imbirem. I na koniec ważna informacja: wszystkie rodzaje sushi poza sashimi można jeść rękami, choć ta potrawa kojarzy nam się z pałeczkami.