Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Rodzaje maszyn do lodów
Rodzaje lodów.
Lody to bardzo popularny schłodzony deser, który w wersji tradycyjnej wykonany jest z tłustej śmietanki, mleka i cukru. Obecnie skład lodów jest bardzo różny i zależy od producenta. Wybór smaków również jest bardzo duży i w zasadzie nie ma ograniczeń, ponieważ lody o egzotycznych, niekoniecznie słodkich smakach, też cieszą się popularnością. Wśród najbardziej znanych lodów spotkamy:- Lody śmietankowe to popularne lody tradycyjne, które w swoim składzie zawierają śmietanę, mleko, jaja oraz cukier.
- Lody jogurtowe, chętnie wybierane przez osoby na diecie, bo zamiast śmietany zawierają jogurt.
- Sorbety składają się z wody, owoców i cukru.
- Lody wodne, które zawierają głównie wodę oraz cukier i aromaty.
- Lody amerykańskie, znane pod nazwą świderki powstają z gotowych proszków w automatach do lodów.
- Lody włoskie, powstają z gotowej mieszanki w proszku i są napowietrzane, dzięki czemu zyskują puszystość. Są produkowane za pomocą maszyn do lodów.
Automaty do lodów.
Na rynku dostępne są maszyny do lodów włoskich oraz amerykańskich. Lody amerykańskie albo świderki powstają z gotowej mieszanki w proszku, do której dodaje się wodę, a następnie po krótkim dojrzewaniu wlewa do maszyny. Swoją nazwę świderki zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi, a mianowicie są wysokie, wąskie i zakręcone jak świder. Można je kupić w trzech podstawowych smakach – śmietankowym, czekoladowym oraz mieszanym. Lody włoskie swoją nazwę zawdzięczają pochodzeniu pierwszych automatów do lodów z Włoch. Ten deser lodowy swoją kremową konsystencję zawdzięcza napowietrzaniu podczas procesu produkcji. W jednej porcji lodów włoskich jest od 33 do 45 procent powietrza.Automaty do lodów włoskich po raz pierwszy pojawiły się w Polsce w latach 30. XX wieku. Od razu zdobyły dużą popularność wśród dzieci, a także dorosłych. Ich działanie polega na zamrażaniu płynnej mieszanki w miarę wydawania kolejnych porcji lodów – opowiada pracownik dystrybutora maszyn do lodów firmy VAGNER Sp. z o.o.Maszyny do lodów cieszą się popularnością, gdyż są mobilne i można je wykorzystać nie tylko w kawiarni czy lodziarni, ale również podczas festynu czy koncertu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana