Artykuł sponsorowany

Rodzaje maszyn do lodów

Rodzaje maszyn do lodów
Lody to spełnienie marzeń każdego w upalny dzień, gdy szukamy okazji do schłodzenia organizmu i chwili słodkiej przyjemności. Wybór smaków jest ogromny i trudno podjąć decyzję, tym bardziej że do wyboru mamy lody z automatu, lody w gałkach oraz lody kupowane ze sklepowych zamrażarek. Każdy wybiera według swojego uznania, a uczucie pysznego schłodzenia zostaje na dłużej, do kolejnej porcji lodów.

Rodzaje lodów.

Lody to bardzo popularny schłodzony deser, który w wersji tradycyjnej wykonany jest z tłustej śmietanki, mleka i cukru. Obecnie skład lodów jest bardzo różny i zależy od producenta. Wybór smaków również jest bardzo duży i w zasadzie nie ma ograniczeń, ponieważ lody o egzotycznych, niekoniecznie słodkich smakach, też cieszą się popularnością. Wśród najbardziej znanych lodów spotkamy:
  • Lody śmietankowe to popularne lody tradycyjne, które w swoim składzie zawierają śmietanę, mleko, jaja oraz cukier.
  • Lody jogurtowe, chętnie wybierane przez osoby na diecie, bo zamiast śmietany zawierają jogurt.
  • Sorbety składają się z wody, owoców i cukru.
  • Lody wodne, które zawierają głównie wodę oraz cukier i aromaty.
  • Lody amerykańskie, znane pod nazwą świderki powstają z gotowych proszków w automatach do lodów.
  • Lody włoskie, powstają z gotowej mieszanki w proszku i są napowietrzane, dzięki czemu zyskują puszystość. Są produkowane za pomocą maszyn do lodów.

Automaty do lodów.

Na rynku dostępne są maszyny do lodów włoskich oraz amerykańskich. Lody amerykańskie albo świderki powstają z gotowej mieszanki w proszku, do której dodaje się  wodę, a następnie po krótkim dojrzewaniu wlewa do maszyny. Swoją nazwę świderki zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi, a mianowicie są wysokie, wąskie i zakręcone jak świder. Można je kupić w trzech podstawowych smakach – śmietankowym, czekoladowym oraz mieszanym. Lody włoskie swoją nazwę zawdzięczają pochodzeniu pierwszych automatów do lodów  z Włoch. Ten deser lodowy swoją kremową konsystencję zawdzięcza napowietrzaniu podczas procesu produkcji. W jednej porcji lodów włoskich jest od 33 do 45 procent powietrza.
Automaty do lodów włoskich  po raz pierwszy pojawiły się w Polsce w latach 30. XX wieku. Od razu zdobyły dużą popularność wśród dzieci, a także dorosłych. Ich działanie polega na zamrażaniu płynnej mieszanki w miarę wydawania kolejnych porcji lodów – opowiada pracownik dystrybutora maszyn do lodów   firmy VAGNER Sp. z o.o.
Maszyny do lodów cieszą się popularnością, gdyż są mobilne i można je wykorzystać nie tylko w kawiarni czy lodziarni, ale również podczas festynu czy koncertu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.