11 kwietnia 2019

Kategoria:
Gastronomia

Rodzaje maszyn do lodów
5 (100%) / 1 głosów

Rodzaje maszyn do lodów

Lody to spełnienie marzeń każdego w upalny dzień, gdy szukamy okazji do schłodzenia organizmu i chwili słodkiej przyjemności. Wybór smaków jest ogromny i trudno podjąć decyzję, tym bardziej że do wyboru mamy lody z automatu, lody w gałkach oraz lody kupowane ze sklepowych zamrażarek. Każdy wybiera według swojego uznania, a uczucie pysznego schłodzenia zostaje na dłużej, do kolejnej porcji lodów.

Rodzaje lodów.

Lody to bardzo popularny schłodzony deser, który w wersji tradycyjnej wykonany jest z tłustej śmietanki, mleka i cukru. Obecnie skład lodów jest bardzo różny i zależy od producenta. Wybór smaków również jest bardzo duży i w zasadzie nie ma ograniczeń, ponieważ lody o egzotycznych, niekoniecznie słodkich smakach, też cieszą się popularnością.

Wśród najbardziej znanych lodów spotkamy:

  • Lody śmietankowe to popularne lody tradycyjne, które w swoim składzie zawierają śmietanę, mleko, jaja oraz cukier.
  • Lody jogurtowe, chętnie wybierane przez osoby na diecie, bo zamiast śmietany zawierają jogurt.
  • Sorbety składają się z wody, owoców i cukru.
  • Lody wodne, które zawierają głównie wodę oraz cukier i aromaty.
  • Lody amerykańskie, znane pod nazwą świderki powstają z gotowych proszków w automatach do lodów.
  • Lody włoskie, powstają z gotowej mieszanki w proszku i są napowietrzane, dzięki czemu zyskują puszystość. Są produkowane za pomocą maszyn do lodów.

Automaty do lodów.

Na rynku dostępne są maszyny do lodów włoskich oraz amerykańskich.

Lody amerykańskie albo świderki powstają z gotowej mieszanki w proszku, do której dodaje się  wodę, a następnie po krótkim dojrzewaniu wlewa do maszyny. Swoją nazwę świderki zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi, a mianowicie są wysokie, wąskie i zakręcone jak świder. Można je kupić w trzech podstawowych smakach – śmietankowym, czekoladowym oraz mieszanym.

Lody włoskie swoją nazwę zawdzięczają pochodzeniu pierwszych automatów do lodów  z Włoch. Ten deser lodowy swoją kremową konsystencję zawdzięcza napowietrzaniu podczas procesu produkcji. W jednej porcji lodów włoskich jest od 33 do 45 procent powietrza.

Automaty do lodów włoskich po raz pierwszy pojawiły się w Polsce w latach 30. XX wieku. Od razu zdobyły dużą popularność wśród dzieci, a także dorosłych. Ich działanie polega na zamrażaniu płynnej mieszanki w miarę wydawania kolejnych porcji lodów – opowiada pracownik dystrybutora maszyn do lodów  firmy VAGNER Sp. z o.o.

Maszyny do lodów cieszą się popularnością, gdyż są mobilne i można je wykorzystać nie tylko w kawiarni czy lodziarni, ale również podczas festynu czy koncertu.