Artykuł sponsorowany

Rodzaje gotowych wyrobów z pieczarek

Rodzaje gotowych wyrobów z pieczarek
Zdrowe, smaczne, lekkostrawne i niskokaloryczne – takie właśnie są pieczarki. O ich niesłabnącej popularności decyduje również fakt, że doskonale komponują się z przeróżnymi innymi produktami spożywczymi, tworząc idealnie wyważone połączenia. Współcześnie jednak nie każdy ma czas, by grzyby te poddawać każdorazowo procesom czyszczenia, krojenia i doprawiania. Na szczęście rynkowa oferta gotowych wyrobów z pieczarek stale się poszerza. Co mamy do wyboru? Wśród pieczarkowych przetworów wyróżnić możemy zarówno te przeznaczone do bezpośredniego spożycia, jak i te wykorzystywane w gastronomii w charakterze półproduktów. W pierwszej grupie znajdą się więc chociażby pieczarki marynowane, czyli całe, wyselekcjonowane pod względem rozmiaru grzyby o zamkniętych kapeluszach, poddane czyszczeniu i umieszczone w zalewie octowej z dodatkiem cukru, warzyw i przypraw. Ich wyrazisty, kwaskowato-korzenny smak pozwala odnaleźć im się równie dobrze w charakterze samodzielnej przekąski, jak i przystawki do dania głównego, a także jako składnik sałatek.

Klasyczny farsz pieczarkowy

Myte i drobno pokrojone pieczarki, doprawione i wymieszane z cebulą, a następnie poddane wstępnej obróbce termicznej to z kolei doskonały farsz znajdujący zastosowanie między innymi w produkcji wyrobów garmażeryjnych, takich jak pierogi albo krokiety. Używa się go także do nadziewania wypieków: popularnych cebularzy, bułek czy wytrawnych roladek z ciasta francuskiego. W hurtowe ilości tego uniwersalnego dodatku zaopatrzyć się można chociażby w wyspecjalizowanej w dziedzinie pieczarkarstwa firmie Lomania.

Pieczarki po grecku

W jej ofercie znajdziemy też między innymi grzyby w wersji „po grecku”, tzn. w sosie pomidorowym z dodatkiem ziół i przypraw. Jego wyrazisty charakter doceniają zwłaszcza weganie i wegetarianie, a także lokale gastronomiczne dedykujące swoje menu właśnie tego typu wymagającej klienteli. Tak przetworzone pieczarki stanowią bowiem doskonałą alternatywę dla mięsa w wielu typowych daniach, dzięki czemu łatwo jest stworzyć ich jarskie odpowiedniki.

W wersji śródziemnomorskiej

Odpowiedzią na jeszcze bardziej wyrafinowane oczekiwania będą z kolei pieczarki po prowansalsku (w tzw. sosie Pistou) oraz we włoskim wariancie tej potrawy, jakim są „funghi Trifolati”. W produkcji tych grzybowych przetworów wykorzystano tradycyjne śródziemnomorskie przepisy, w których subtelny smak pieczarek wydobyty zostaje przez połączenie ich z oliwą i starannie dobraną kompozycją ziół oraz przypraw. Świetnie sprawdzą się w roli przystawki, nadadzą też ponadto charakter niejednej sałatce.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.