farsz-z-pieczarek
28 maja 2018

Kategoria:
Gastronomia

Rodzaje gotowych wyrobów z pieczarek
5 (100%) / 1 głosów

Rodzaje gotowych wyrobów z pieczarek

Zdrowe, smaczne, lekkostrawne i niskokaloryczne – takie właśnie są pieczarki. O ich niesłabnącej popularności decyduje również fakt, że doskonale komponują się z przeróżnymi innymi produktami spożywczymi, tworząc idealnie wyważone połączenia. Współcześnie jednak nie każdy ma czas, by grzyby te poddawać każdorazowo procesom czyszczenia, krojenia i doprawiania. Na szczęście rynkowa oferta gotowych wyrobów z pieczarek stale się poszerza. Co mamy do wyboru?

Wśród pieczarkowych przetworów wyróżnić możemy zarówno te przeznaczone do bezpośredniego spożycia, jak i te wykorzystywane w gastronomii w charakterze półproduktów. W pierwszej grupie znajdą się więc chociażby pieczarki marynowane, czyli całe, wyselekcjonowane pod względem rozmiaru grzyby o zamkniętych kapeluszach, poddane czyszczeniu i umieszczone w zalewie octowej z dodatkiem cukru, warzyw i przypraw. Ich wyrazisty, kwaskowato-korzenny smak pozwala odnaleźć im się równie dobrze w charakterze samodzielnej przekąski, jak i przystawki do dania głównego, a także jako składnik sałatek.

Klasyczny farsz pieczarkowy

Myte i drobno pokrojone pieczarki, doprawione i wymieszane z cebulą, a następnie poddane wstępnej obróbce termicznej to z kolei doskonały farsz znajdujący zastosowanie między innymi w produkcji wyrobów garmażeryjnych, takich jak pierogi albo krokiety. Używa się go także do nadziewania wypieków: popularnych cebularzy, bułek czy wytrawnych roladek z ciasta francuskiego. W hurtowe ilości tego uniwersalnego dodatku zaopatrzyć się można chociażby w wyspecjalizowanej w dziedzinie pieczarkarstwa firmie Lomania.

Pieczarki po grecku

W jej ofercie znajdziemy też między innymi grzyby w wersji „po grecku”, tzn. w sosie pomidorowym z dodatkiem ziół i przypraw. Jego wyrazisty charakter doceniają zwłaszcza weganie i wegetarianie, a także lokale gastronomiczne dedykujące swoje menu właśnie tego typu wymagającej klienteli. Tak przetworzone pieczarki stanowią bowiem doskonałą alternatywę dla mięsa w wielu typowych daniach, dzięki czemu łatwo jest stworzyć ich jarskie odpowiedniki.

W wersji śródziemnomorskiej

Odpowiedzią na jeszcze bardziej wyrafinowane oczekiwania będą z kolei pieczarki po prowansalsku (w tzw. sosie Pistou) oraz we włoskim wariancie tej potrawy, jakim są „funghi Trifolati”. W produkcji tych grzybowych przetworów wykorzystano tradycyjne śródziemnomorskie przepisy, w których subtelny smak pieczarek wydobyty zostaje przez połączenie ich z oliwą i starannie dobraną kompozycją ziół oraz przypraw. Świetnie sprawdzą się w roli przystawki, nadadzą też ponadto charakter niejednej sałatce.