5 czerwca 2017

Kategoria:
Gastronomia

Rodzaje i charakterystyka pieczarek
5 (100%) / 1 głosów

Rodzaje i charakterystyka pieczarek

Pieczarki są stałym gościem na tradycyjnym polskim stole, cenionym za ciekawy smak i aromat oraz dobroczynne właściwości zdrowotne. Przyjrzyjmy się bliżej fenomenowi pieczarki – charakterystyce tych grzybów i ich jadalnym odmianom.

Obecnie w Europie występuje około 100 różnych gatunków pieczarek, przy czym nie wszystkie są jadalne – zauważa nasz rozmówca z firmy RAWONA. Do celów spożywczych nadaje się zaledwie kilka odmian, a w handlu spotykamy się najczęściej z trzema najsmaczniejszymi z nich: pieczarką białą, brązową i portobello.

Charakterystyka pieczarek

Kapelusz i trzon pieczarki najczęściej przybiera kolor biały. Na spodzie kapelusza znajdują się charakterystyczne blaszki o barwie różowej, które w miarę dojrzewania grzyba zmieniają kolor na coraz ciemniejszy, od brązowego po czarny. Pieczarki rosną dziko na polach i skrajach lasów, jednak do celów przemysłowych uprawiane są też w specjalnych hodowlach.

Uprawa pieczarek spożywczych jest ekologiczna i nie wymaga stosowania żadnych nawozów sztucznych, toteż grzyby te zaliczane są do najzdrowszych z dostępnych obecnie produktów spożywczych. Obecnie Polska jest jednym z największych producentów pieczarek w Europie i największym ich dostawcą na całym świecie.

Rodzaje pieczarek jadalnych

Najczęściej spotykaną odmianą jest pieczarka biała. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo duża zawartość błonnika pokarmowego, co sprawia, że potrawy z tych grzybów są wyjątkowo sycące. Inną konsekwencją bogactwa błonnika jest ułatwienie trawienia i przyspieszenie oczyszczania jelit z zalegających w nich złogów.

Białą pieczarkę poznamy oczywiście po bardzo jasnym kapeluszu, który z czasem może jednak ciemnieć. Aby zapobiec temu procesowi, grzyby można skropić sokiem z cytryny. Bez względu na sposób przechowywania, warto pamiętać o tym, że pieczarki nie powinny leżeć z byt długo w lodówce, ponieważ nie należą do produktów szczególnie trwałych.

Pieczarki brązowe wyróżniają się ciemniejszym odcieniem kapelusza, ale także intensywniejszym zapachem i smakiem. Świetnie sprawdzą się w potrawach o mocniejszym aromacie, np. sosach do mięs. Mniejszą zawartość błonnika tego rodzaju pieczarki kompensuje większe bogactwo witamin. Brązowe pieczarki są wyśmienitym źródłem witamin z grupy B oraz, trudno dostępnej w innych produktach spożywczych, witaminy D.

Pieczarki portobello charakteryzują się nietypowymi rozmiarami, gdyż kapelusz pojedynczego grzyba może mieć rozpiętość nawet 10 cm. Z tego powodu są częstym wyborem do przygotowania grzybów faszerowanych lub wegańskich kotletów, ale także jako grillowana przekąska.

Pieczarki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i D oraz kwasu foliowego, żelaza, selenu, fosforu i miedzi, zatem stanowią świetne uzupełnienie diety. Kupując pieczarki warto jednak uważać, gdyż również wśród z nich znajdują się odmiany śmiertelnie trujące. Dlatego, by mieć gwarancję wysokiej jakości i bezpieczeństwa, zawsze warto wybierać pieczarki z pewnych, sprawdzonych źródeł.