Artykuł sponsorowany

Przepisy kulinarne z kwiatami jadalnymi

Przepisy kulinarne z kwiatami jadalnymi
Warzywa i owoce do jedzenia, kwiaty – do wąchania i cieszenia oczu? Niekoniecznie. Te ostatnie mogą bowiem stanowić ozdobę stołu nie tylko w wazonie. Jeszcze do niedawna spotkać je można było na talerzu najwyżej w postaci dekoracyjnego akcentu, coraz częściej jednak stają się pełnoprawnym elementem serwowanych potraw. I wcale nie musi to być chwilowa moda. Konfitury z płatków róży robiły już wszak nasze babcie! Kwiaty są nie tylko arcyciekawym wizualnie dodatkiem, mają też wszak swój smak (niekiedy wręcz bardzo wyrazisty), a poza tym obfitują w witaminy i składniki mineralne, nie dostarczając jednocześnie prawie żadnych kalorii. Oczywiście nie namawiamy do tego, by próbować zjeść cały asortyment kwiaciarni – chodzi nam mianowicie o kwiaty uznane za jadalne. Należą do nich chociażby bławatek, nagietek, dzika róża, fiołek, goździk, lawenda, nasturcja czy nawet stokrotka.

Uważaj na pochodzenie

Kwiaty jednak kwiatom nierówne. Chcąc je zjeść, musimy najpierw upewnić się, że nie były opryskane pestycydami ani nie rosły przy drodze. Do jedzenia nie nadają się też raczej te znalezione w parku. Jeśli natomiast mamy okazję zerwania ich na łące, wybierajmy tylko zdrowe, pięknie się prezentujące okazy. Najlepiej zaś wyhodować kwiaty jadalne samemu. Można to zrobić, zaopatrując się w ich nasiona, których dystrybucją zajmuje się np. firma Polan.

Kwiaty na talerzu – jak zacząć?

Jeśli dopiero zaczynamy kulinarną przygodę z kwiatami, warto włączać je do diety stopniowo, w niewielkich ilościach lub poddane obróbce termicznej, choćby w formie wspomnianej na wstępie konfitury. Pół kilograma płatków dzikiej róży należy opłukać i pozbawić gorzkich, białych końcówek, a następnie wrzucić do pół litra wrzątku i gotować przez mniej więcej 5 minut. Po tym czasie trzeba dodać pół kilograma cukru i sok z połówki cytryny, wymieszać i gotować przez kolejną godzinę, regularnie mieszając. Gotową konfiturę (poznamy to po tym, że zastyga na studzącej się łyżce) można przełożyć do słoiczków. Dodatek wody, cukru i soku z cytryny pozwoli nam też przygotować np. syrop z fiołków. Kwiaty jadalne to świetny dodatek do ciast, deserów albo śniadań na słodko. Wypróbuj koniecznie swój ulubiony przepis na szarlotkę pod bezą, jeśli taki masz, posypując płatkami róży lub fiołków ubitą pianę z białek położoną na jabłka.

Nie tylko na słodko

Z równym powodzeniem można dodać kwiaty jadalne do dań wytrawnych. Jednym z najprostszych jest przygotowanie niesłodkiego ciasta naleśnikowego i obtoczenie w nim kwiatów akacji, cukinii czy dzikiej róży, a następnie smażenie ich na złoto i chrupko przez kilkanaście sekund na rozgrzanym oleju. Posypane cukrem pudrem staną się kolejnym deserem, ale bez niego mogą być zaserwowane np. jako ciekawy dodatek do niektórych mięs. Nagietek czy nasturcja sprawdzą się też w różnego typu sałatkach. Sprawdź, jak odnajdą się choćby w polanej winegretem mieszance zielonych sałat z kiełkami, orzechami włoskimi i drobno pokrojoną rzodkiewką.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.