kwiaty-jadalne
23 maja 2018

Kategoria:
Gastronomia

Przepisy kulinarne z kwiatami jadalnymi
5 (100%) / 2 głosów

Przepisy kulinarne z kwiatami jadalnymi

Warzywa i owoce do jedzenia, kwiaty – do wąchania i cieszenia oczu? Niekoniecznie. Te ostatnie mogą bowiem stanowić ozdobę stołu nie tylko w wazonie. Jeszcze do niedawna spotkać je można było na talerzu najwyżej w postaci dekoracyjnego akcentu, coraz częściej jednak stają się pełnoprawnym elementem serwowanych potraw. I wcale nie musi to być chwilowa moda. Konfitury z płatków róży robiły już wszak nasze babcie!

Kwiaty są nie tylko arcyciekawym wizualnie dodatkiem, mają też wszak swój smak (niekiedy wręcz bardzo wyrazisty), a poza tym obfitują w witaminy i składniki mineralne, nie dostarczając jednocześnie prawie żadnych kalorii. Oczywiście nie namawiamy do tego, by próbować zjeść cały asortyment kwiaciarni – chodzi nam mianowicie o kwiaty uznane za jadalne. Należą do nich chociażby bławatek, nagietek, dzika róża, fiołek, goździk, lawenda, nasturcja czy nawet stokrotka.

Uważaj na pochodzenie

Kwiaty jednak kwiatom nierówne. Chcąc je zjeść, musimy najpierw upewnić się, że nie były opryskane pestycydami ani nie rosły przy drodze. Do jedzenia nie nadają się też raczej te znalezione w parku. Jeśli natomiast mamy okazję zerwania ich na łące, wybierajmy tylko zdrowe, pięknie się prezentujące okazy. Najlepiej zaś wyhodować kwiaty jadalne samemu. Można to zrobić, zaopatrując się w ich nasiona, których dystrybucją zajmuje się np. firma Polan.

Kwiaty na talerzu – jak zacząć?

Jeśli dopiero zaczynamy kulinarną przygodę z kwiatami, warto włączać je do diety stopniowo, w niewielkich ilościach lub poddane obróbce termicznej, choćby w formie wspomnianej na wstępie konfitury. Pół kilograma płatków dzikiej róży należy opłukać i pozbawić gorzkich, białych końcówek, a następnie wrzucić do pół litra wrzątku i gotować przez mniej więcej 5 minut. Po tym czasie trzeba dodać pół kilograma cukru i sok z połówki cytryny, wymieszać i gotować przez kolejną godzinę, regularnie mieszając. Gotową konfiturę (poznamy to po tym, że zastyga na studzącej się łyżce) można przełożyć do słoiczków.

Dodatek wody, cukru i soku z cytryny pozwoli nam też przygotować np. syrop z fiołków. Kwiaty jadalne to świetny dodatek do ciast, deserów albo śniadań na słodko. Wypróbuj koniecznie swój ulubiony przepis na szarlotkę pod bezą, jeśli taki masz, posypując płatkami róży lub fiołków ubitą pianę z białek położoną na jabłka.

Nie tylko na słodko

Z równym powodzeniem można dodać kwiaty jadalne do dań wytrawnych. Jednym z najprostszych jest przygotowanie niesłodkiego ciasta naleśnikowego i obtoczenie w nim kwiatów akacji, cukinii czy dzikiej róży, a następnie smażenie ich na złoto i chrupko przez kilkanaście sekund na rozgrzanym oleju. Posypane cukrem pudrem staną się kolejnym deserem, ale bez niego mogą być zaserwowane np. jako ciekawy dodatek do niektórych mięs. Nagietek czy nasturcja sprawdzą się też w różnego typu sałatkach. Sprawdź, jak odnajdą się choćby w polanej winegretem mieszance zielonych sałat z kiełkami, orzechami włoskimi i drobno pokrojoną rzodkiewką.