Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Popularne piwa regionalne
Piwo to napój alkoholowy z bogatą tradycją. Jest bardzo powszechne i ma licznych zwolenników. Istnieje wiele gatunków piwa, które różnią się od siebie m.in. rodzajem fermentacji, smakiem, aromatem, barwą i zawartością alkoholu. Poza napojami z dużych koncernów, na rynku dostępnych jest też wiele piw regionalnych, które zyskują uznanie coraz większej liczby smakoszy. Sprawdź, jakie z nich są najczęściej wybierane.
Co to jest piwo regionalne?
Podstawową cechą browarów regionalnych jest to, że są one znacznie mniejsze niż koncerny największych producentów piwa. Ich nazwa wzięła się stąd, że produkcja i sprzedaż piw tego typu odbywa się w konkretnym regionie. Jednak zdarza się, że można je kupić na większych obszarach kraju. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest duże zainteresowanie ze strony klientów.
Fenomenem piw regionalnych jest to, że z reguły posiadają one bogaty smak i aromat. Jak wiadomo, wielkie koncerny alkoholowe zapewniają dużą dostępność piwa na terenie całej Polski. Dlatego często nie mogą sobie pozwolić na długi czas fermentacji i leżakowania napoju. Niestety zdarza się, że w celu zmniejszenia kosztów produkcji zastępują dobre jakościowo składniki ich tańszymi zamiennikami. Piwo jest również rozcieńczane, przez co dużo traci. Motywacje takich działań są zrozumiałe – produkcja napoju musi być jak najbardziej usprawniona. Jednak spadek jakości łatwo dostępnych piw wpływa na wzrost zainteresowania piwami regionalnymi.
Zalety piw regionalnych
Charakterystyczne dla piw regionalnych jest to, że do ich produkcji wykorzystuje się naturalne składniki. To odpowiada za wzbogacenie smaku i aromatu napoju. Piwa są produkowane według tradycyjnych receptur, a co za tym idzie – występują z reguły w prostych smakach. Bardzo często ich nazwa nawiązuje do regionu, gdzie są wytwarzane.
Jak wyjaśnia przedstawiciel marki Pilsvar, technologia produkcji piwa oparta jest na tradycyjnych rozwiązaniach i recepturach, przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych surowców takich jak: granulaty chmielowe, jęczmień oraz krystalicznie czysta górska woda z własnych źródeł głębinowych. Sekretem jakości piw regionalnych jest zatem ogromna dbałość, jaką producenci wkładają w ich wytwarzanie.
Przykłady znanych piw regionalnych
Smakowanie piw regionalnych to okazja do poznania całkiem nowych, intrygujących smaków. Przyjmuje się, że ich powrót na polski rynek został zapoczątkowany przez browary Amber i Ciechan. Na początku były sensacją, potem piw regionalnych zaczęło pojawiać się coraz więcej. Popularne są też trunki z browarów Grybów, Fortuna, Namysłów czy Jabłonowo. Oferta piw regionalnych jest bardzo bogata. Niestety trzeba liczyć się z tym, że są one droższe niż napoje wielkich koncernów alkoholowych. Jednak jakość wyrobów jest niewątpliwie warta swojej ceny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana