31 maja 2017

Kategoria:
Gastronomia

Pomysły na przepisy z użyciem masła orzechowego
5 (100%) / 1 głosów

Pomysły na przepisy z użyciem masła orzechowego

Masło orzechowe najpowszechniej kojarzy się z kulturą Stanów Zjednoczonych – stanowi ono tam jeden z podstawowych elementów śniadania. W ostatnich latach widać jednak wzrost zainteresowania tym produktem również w Polsce. Polacy, coraz częściej przykładający dużą uwagę do zdrowej diety doceniają odżywcze właściwości masła orzechowego oraz jego smak. Oto kilka sposobów, jak można je wykorzystać w naszym menu.

Masło na kanapki

W USA masło orzechowe to tradycyjny dodatek do pieczywa, smaruje się nim surowy chleb i tosty. W przeciwieństwie do zwykłego masła roślinnego nie jest ono jedynie podkładem do innych dodatków takich jak ser czy wędlina, lecz smakiem samym w sobie. Wyjątkiem jest tzw. PB & J, czyli peanut butter and jelly sandwich – kanapka z masłem orzechowym i dżemem lub galaretką. Zwykle składa się ona z dwóch kromek chleba – jedną z nich smaruje się masłem, drugą dżemem, po czym obie kromki składa ze sobą. Kanapki tego rodzaju są tak popularne, że w czasie II wojny światowej stanowiły ona część racji żywnościowych żołnierzy amerykańskich. Masło orzechowe można oczywiście komponować również z innymi słodkimi składnikami, np. owocami.

Ciasta z masłem orzechowym

Orzechy są bardzo częstym dodatkiem do różnego rodzaju ciast – możemy z powodzeniem zastąpić je masłem orzechowym, jego słonawy smak będzie doskonale uzupełniał się ze słodyczą pozostałych składników, np. czekolady. Świetnym przykładem ciasta, do którego upieczenia możemy wykorzystać masło orzechowe jest brownie, czyli jeden z najbardziej znanych amerykańskich deserów. Wystarczy rozpuścić je wraz z czekoladą w rondelku zanurzonym w gorącej wodzie, a następnie dodać do masy z kaszy jaglanej. Masło orzechowe może być również wykorzystane w pieczeniu ciastek (np. muffinów), produkcji kremu tortowego czy jako nadzienie do naleśników.

Masło orzechowe na obiad

Masło orzechowe spisuje się doskonale nie tylko na śniadanie i deser, ale również jako dodatek do obiadu. Na przykład możemy zrobić z niego wyśmienitą pastę, którą podkreślimy smak pieczonego kurczaka. Do czterech łyżek masła orzechowego dodajemy: sok ze świeżo wyciśniętej limonki, łyżkę octu jabłkowego, łyżkę miodu, wyciśnięte dwa ząbki czosnku, drobno zsiekaną pietruszkę oraz papryczkę chilli, pieprz i sól – na koniec dolewamy około trzech łyżek oleju rzepakowego i całość mieszamy. Tak przygotowaną pastę nakładamy grubo na wcześniej upieczone udka kurczaka i zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 200 stopni.

Szeroki wybór oryginalnych, amerykańskich maseł orzechowych, doskonale smakujących zarówno na kanapkach jak i w bardziej wyrafinowanych daniach, znajdziemy w ofercie sklepu internetowego American Candy Shop.