podawanie wina
25 kwietnia 2016

Kategoria:
Gastronomia

Pij z głową. Zasady spożywania wina
4 (80%) / 1 głosów

Pij z głową. Zasady spożywania wina

Wino, niezależnie od barwy, należy do najchętniej i najczęściej spożywanych trunków. Poza wyśmienitym smakiem charakteryzuje się – o ile jest podawane w rozsądnych ilościach – wieloma właściwościami zdrowotnymi. Szlachetna natura tego alkoholu wymaga jednak stosowania się do kilku zasad. Choć ich nieznajomość w kręgu najbliższych przyjaciół może ujść płazem, o tyle w większym towarzystwie grozi nam to popełnieniem solidnej gafy. Oto kilka z nich.

Etykieta otwierania i nalewania

Już pierwszy etap, czyli otwieranie wina wymaga od nas zachowania pewnych zasad. Po pierwsze pamiętajmy o tym, by używając korkociągu nie przebić korka, w ten sposób unikniemy wpadnięcia okruchów do trunku. Podczas nalewania trzymamy butelkę prawą ręką na wysokości etykiety, ale staramy się jej nie zasłonić (dotyczy to win lepszych marek i roczników – takie wina podajemy z butelki, pozostałe możemy wcześniej przelać do karafki). Wino lejemy do momentu, kiedy nie wypełni około 2/3 objętości kieliszka. Aby uniknąć skapnięcia ostatnich kropel wina na obrus delikatnie obracamy butelkę w lewo.

Naczynia – w jakim będzie smakować najlepiej?

W czym podaje się wino? Oczywiście w kieliszkach. Problem w tym, że każdy rodzaj win należy podawać w specjalnie dla niego stworzonym naczyniu. Mogłoby się wydawać, że jest to bez znaczenia, jednak prawda wygląda inaczej. Wina czerwone uwalniają pełnię swojego aromatu, kiedy mogą odetchnąć, a więc potrzebują przestrzeni w kieliszku. Z kolei lekkie wina białe najlepiej smakują, gdy podczas picia skumulowane zapachy wpływają wąskim strumieniem do nosa – z tego powodu kieliszki do nich są zazwyczaj nieco węższe i wyższe. Zanim zdecydujemy się na podanie gościom konkretnego wina, zadbajmy o odpowiednią oprawę dla niego.

Do czego podajemy wino?

Jeśli decydujemy się na urozmaicenie posiłków lampką wina, należy pamiętać o tym, że nie każdy rodzaj i gatunek alkoholu będzie dobrze korespondował ze smakiem podanej potrawy. Generalnie czerwone wytrawne i półwytrawne wina podaje się do pieczonych mięs, dziczyzny oraz serów. Wina białe słodkie serwuje się na ogół do dań z ryb, drobiu i białego mięsa, często również do deserów, wina białe wytrawne świetnie komponują się ze smakiem zimnych zakąsek. Ważne jest również zachowanie odpowiedniej temperatury wina – wina czerwone na ogół podaje się w temperaturze pokojowej, białe powinny być lekko schłodzone.

Wino to nie tylko alkohol, ale ważny element europejskiej kultury – spożywamy je przy ważnych uroczystościach oraz kameralnych spotkaniach. Znajomość zasad spożywania wina będzie nie tylko naszą wizytówką w towarzystwie, ale pozwoli również w pełni cieszyć się jego smakiem. Więcej o właściwym spożywaniu wina możemy się dowiedzieć podczas kursów winiarskich, organizowanych np. przez Winotekę w Dworze Chotynia.