dania-kuchnia-kaszubska
7 maja 2018

Kategoria:
Gastronomia

Perły kuchni kaszubskiej
5 (100%) / 5 głosów

Perły kuchni kaszubskiej

W ostatnich latach możemy dostrzec wzrost znaczenia kuchni regionalnej. Na nowo odkrywamy smaki obecne w naszej kulturze od wielu wieków, kosztując tradycyjnych na danych terenach potraw. Jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni regionalnych jest kuchnia kaszubska. Dominują w niej przede wszystkim ryby, znajdziemy także gęsinę oraz mało popularną w innych rejonach brukiew. Jakich potraw kuchni kaszubskiej koniecznie musimy spróbować?

Truskawki, gęsi i okrasa

Dania główne serwowane na Kaszubach są oczywiście bardzo pyszne, ale swoją kulinarną podróż po tych rejonach warto rozpocząć od końca, a mianowicie od deseru. Wielu z nas nie zdaje sobie bowiem sprawy z tego, że rejon ten to truskawkowe zagłębie Polski. Chociaż obecnie owoce te można hodować w wielu innych miejscach, to właśnie na Kaszubach rosły one właściwie od zawsze. Kaszuby od zawsze są także domeną ryb – tak morskich, jak i słodkowodnych, które współcześnie przyrządza się tutaj na setki sposobów. Warto spróbować kilku z nich, najlepiej udając się do dobrej regionalnej restauracji, takiej jak Lisiewski Dwór. Skosztujemy tutaj lokalnych specjałów. Do niekwestionowanych rarytasów należą z pewnością potrawy na gęsinie, a w szczególności okrasa. Uzyskuje się ją dzięki drobnemu pokrojeniu surowego mięsa z całej gęsi, które zasypuje się solą w glinianych garnkach. Tak powstałą okrasę stosuje się jako dodatek do chleba czy zup. Kaszuby słyną także z innego wyjątkowego dania drobiowego – kury gotowanej w białym sosie z rodzynkami.

Jakich dań warto spróbować na Kaszubach?

Odwiedzając Kaszuby koniecznie spróbujemy śledzi. Te serwowane są na kilka sposobów. Bardzo popularny jest wariant w oleju z cebulą, ale szefowie kuchni w kaszubskich restauracjach równie chętnie zaoferują nam śledzie w śmietanie lub occie. Na drugie danie szczególnie polecana jest zupa rybna, a dla żądnych wrażeń – zupa z węgorza. Możemy spróbować także plinców – placków ziemniaczanych z dodatkiem płatków owsianych lub ruchanek – placków z ciasta drożdżowego, które smaży się na rozgrzanej płycie kamiennej. Najczęściej spotkamy je w trakcie różnego rodzaju festynów i jarmarków. Dobrą przekąskę stanowią także pajdy domowego chleba ze smalcem dopełnionym przez chrupiące skwarki.