palenie kawy
7 czerwca 2016

Kategoria:
Gastronomia

Palenie kawy za pomocą technologii Flavour Lock-Roast Process
5 (100%) / 1 głosów

Palenie kawy za pomocą technologii Flavour Lock-Roast Process

Kawa – mityczny napój, który wzbudza emocje i dodaje energii. W Polsce bardzo popularna, wypijana najczęściej rano przed lub po przyjściu do pracy. Jej różne odmiany i sposoby palenia pozwalają każdemu znaleźć tę jedną, wymarzoną. W jaki sposób przygotować pyszną i aromatyczną kawę? Czy ta magiczna receptura jest zarezerwowana wyłącznie dla baristów? Przekonajmy się. Oto jeden tradycyjny sposób oraz jeden nowoczesny – za pomocą technologii Flavour Lock-Roast Process.

Parzenie kawy jest sztuką

Wielu smakoszy kawy przyzna, że proces jej parzenia jest sztuką, a ta, jak wiadomo, jest nieprzewidywalna, niezależna i ma w sobie nutkę niepewności. Takie porównanie potwierdza, że kawa kawie nierówna. Napój ten inaczej smakuje zaparzony na szybko w domu, inaczej w znanej sieciówce, a jeszcze inaczej w lokalnej kawiarni lub małej manufakturze. Ziarna powinny być wypalane ręcznie i schładzane powietrzem, a sama kawa dostarczana od sprawdzonych producentów.

Na czym polega palenie tradycyjne?

Palenie tradycyjne odbywa się w podgrzewanym od wewnątrz i obracającym się bębnie i trwa około 15 minut. W ziarnach ogrzanych do ok. 230°C zachodzą procesy chemiczne, które prowadzą do uwolnienia olejków eterycznych nadających kawie wybornego smaku i zapachu. Wiele zależy od czasu i temperatury palenia, ponieważ podczas tego procesu można uwolnić ponad 800 substancji, które mają wpływ na bukiet kawowego naparu. Podczas tradycyjnego palenia możliwe jest przeprowadzenie kontroli jakości, która może w każdej chwili doprowadzić do skorygowania procesu palenia przez kipera.

Nadzorowanie całego procesu należy do Mistrza Palenia, który jest osobą doświadczoną, z dużymi umiejętnościami pozwalającymi mu na ocenę i dobór odpowiednich ziaren. Po wypaleniu ziaren należy je schłodzić doprowadzonym z zewnątrz powietrzem. Trzeba to zrobić szybko, ponieważ brak zatrzymania zachodzących procesów chemicznych może doprowadzić do zmiany właściwości smakowych. Po schłodzeniu i odstawieniu na dwa dni do specjalnych silosów, kawa zostaje pakowana w szczelne torebki i jest gotowa do eksportu.

Jak wygląda palenie kawy za pomocą technologii Flavour Lock-Roast Process?

Nowoczesna metoda palenia kawy odbywa się przy pomocy specjalnych pieców wyposażonych w technologię Flavour Lock-Roast Process, która wydobywa z parzonej kawy jeszcze większą ilość niesamowitych smaków i aromatów. Dzieje się tak dzięki zapętlonemu procesowi palenia i wielozadaniowości palnika, który zmniejsza zużycie energii o 80% i pozwala na ograniczenie emisji gazów cieplarnianych. Proces palenia takiej kawy jest zarezerwowany wyłącznie dla doświadczonych Master Roasters, którzy posiadają specjalne certyfikaty – wyjaśnia ekspert z Coffee Zone – warszawskiej palarni kawy, która od kilkunastu lat dostarcza swoim Klientom świeżo paloną kawę najwyższej jakości.