kategoria: Gastronomia

28 czerwca 2017 Gastronomia

Obiad komunijny – Dlaczego warto go zorganizować w restauracji?

Pierwsza Komunia Święta postrzegana jest przede wszystkim z perspektywy przystępującego do niej dziecka jako jeden z najważniejszych dni w jego życiu. Tymczasem zapomina się, że dla jego rodziców dzień ten więcej ...

5 czerwca 2017 Gastronomia

Rodzaje i charakterystyka pieczarek

Pieczarki są stałym gościem na tradycyjnym polskim stole, cenionym za ciekawy smak i aromat oraz dobroczynne właściwości zdrowotne. Przyjrzyjmy się bliżej fenomenowi pieczarki – charakterystyce tych grzybów i ich jadalnym więcej ...

31 maja 2017 Gastronomia

Pomysły na przepisy z użyciem masła orzechowego

Masło orzechowe najpowszechniej kojarzy się z kulturą Stanów Zjednoczonych – stanowi ono tam jeden z podstawowych elementów śniadania. W ostatnich latach widać jednak wzrost zainteresowania tym produktem również w Polsce. więcej ...

25 maja 2017 Gastronomia

Warsztaty winiarskie. Czego można się na nich nauczyć?

Smakowanie win to prawdziwa sztuka, a odkrycie związanych z nimi tajemnic stanowi nie lada wyzwanie. Któż z nas popijających wino nie zastanawiał się, jakie ono właściwie jest. Jaki posiada aromat więcej ...

17 maja 2017 Gastronomia

Zaopatrzenie piekarni – podstawowe informacje

Pieczywo to podstawa diety znacznej większości obywateli – trudno wyobrazić sobie bez niego wiele posiłków. Do jego wytwarzania na masową skalę wykorzystywana jest cała gama różnorodnych urządzeń. Oto kilka z więcej ...

16 maja 2017 Gastronomia

Czy do obiektu gastronomicznego warto kupić urządzenia z komisu, czy nowe

Założenie lokalu gastronomicznego i jego późniejsze prowadzenie jest związane z dużą ilością wydatków, których znaczna część spowodowana jest koniecznością pełnego wyposażenia kuchni. Ceny profesjonalnego sprzętu potrafią być bardzo wysokie, dlatego więcej ...

12 maja 2017 Gastronomia

ABC higieny w kuchni restauracyjnej

W restauracji musi być czysto. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Niedoczyszczona restauracja powinna spodziewać się szybkiej ucieczki klientów. Dla jakości obsługi ma znaczenie też to, co zakryte przed więcej ...

11 kwietnia 2017 Gastronomia

W jaki sposób wykorzystać mięso wołowe? Praktyczne porady

Mięso wołowe stanowi coraz większą konkurencję dla szerzej rozpowszechnionej wieprzowiny i drobiu. Poszczególne elementy tuszy wołowej cechują się sporą przydatnością kulinarną i są w stanie sprostać gustom najwybredniejszych smakoszy. Pieczone, więcej ...

3 marca 2017 Gastronomia

Wartości odżywcze mięsa z kurczaka

Polacy uwielbiają mięso z kurczaka i pod względem ilości spożywania jest ono drugim najpopularniejszym rodzajem mięsa, zaraz po wieprzowinie. Czy jednak jest ono naprawdę tak zdrowe jak się często o więcej ...

31 stycznia 2017 Gastronomia

Najlepszy przyjaciel barmana, czyli słów kilka o kostkarce do lodu

Najlepszy przyjaciel barmana, czyli słów kilka o kostkarce do lodu Serwowanie schłodzonych napojów alkoholowych i bezalkoholowych jest istotną częścią działalności restauracji, barów, klubów i dyskotek. Co więcej, zyski osiągane z więcej ...

Witaj

Poradnik pkt.pl to ogromna baza wiedzy i potrzebnych wskazówek. Naszym celem jest dać Ci odpowiedź na wszystkie nurtujące pytania oraz udzielić praktycznych porad. W wyszukiwaniu odpowiednich zapytań pomagają poszczególne kategorie. Dzięki nim szybko i w łatwy sposób odnajdziesz propozycje na spędzenie wieczoru albo wyjazd na urlop, pomysły na zaskakujący prezent dla bliskiej osoby, a także inne potrzebne na co dzień informacje związane z kategoriami zdrowie i uroda, dom i ogród, elektronika, finanse, gastronomia, moda, motoryzacja, rozrywka i sport. Jeśli nie wiesz, jaki kupić aparat albo sprzęt narciarski, sięgnij po cenne wskazówki. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak dbać o zdrowie, nic prostszego! Znajdź rozwiązanie każdego problemu!

poradnik.pkt.pl 2015