Opakowania gastronomiczne
9 lipca 2019

Kategoria:
Gastronomia

Opakowania stosowane w gastronomii
5 (100%) / 1 głosów

Opakowania stosowane w gastronomii

Opakowania jednorazowe są obecnie podstawą niemal każdego lokalu gastronomicznego. Coraz większa liczba osób decyduje się na zamówienie jedzenia na wynos. Jednak to nie jedyne ich zastosowanie. Są wykorzystywane także w domach. Dlaczego opakowania wykonane z różnych materiałów zdobyły ostatnio tak dużą popularność? Jakie rodzaje dostępne są na rynku i czym się charakteryzują?

Opakowania do gastronomii – odpowiednie żywności

Opakowania stosowane w gastronomii pozwalają na zachowanie walorów smakowych poszczególnych produktów, jak również są w stanie zapewnić znacznie dłuższą ich świeżość. Punkty gastronomiczne zaopatrują się w opakowania jednorazowe w hurtowniach – najczęściej są to sprawdzone miejsca, które są w stanie zagwarantować najwyższą jakość produktów.

Jak zauważa specjalista z firmy MATPACK Opakowania: Produkty jednorazowe stosowane są na szeroką skalę w gastronomii. Pozwalają one nie tylko na skuteczne przechowywanie żywności przez określony czas. Jest to również idealny sposób na transportowanie posiłków przez klientów, którzy decydują się na zamówienie na wynos. Opakowania, które wykorzystuje się w gastronomi, wyróżnia przede wszystkim duża wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Umożliwiają one także zachowanie posiłków w odpowiedniej temperaturze przez dłuższy czas – dodaje.

Opakowania jednorazowe wykorzystywane w gastronomii – z czego są wykonane?

Opakowania wykorzystywane w gastronomii wykonuje się z takich materiałów jak:

  • plastik,
  • styropian,
  • papier.

Najczęściej stosowane są pojemniki, pudełka oraz naczynia. Dzięki swoim kształtom oraz materiałom, z których się je wykonuje, sprawdzają się idealnie nie tylko do magazynowania, ale również do przewożenia żywności. Zastosowany materiał pozwala na zachowanie długiej świeżości produktów oraz utrzymuje je w odpowiedniej temperaturze. Najpopularniejsze są obecnie opakowania styropianowe.

Opakowania gastronomiczne – zalety

Istotnym plusem opakowań gastronomicznych jest ogromna wygoda podczas ich wykorzystania. Dzięki zastosowanym materiałom są bardzo lekkie. Dodatkowo ich kształt pozwala na proste magazynowanie – wszystko dzięki możliwości włożeniu opakowania jedno w drugie. Opakowania stosowane w gastronomii są niezwykle pomocne podczas prowadzenia biznesu. Prowadząc firmę gastronomiczną wyspecjalizowaną np. w dostarczaniu posiłków, opakowania pozwalają na odpowiednie ich zabezpieczenie, a co najważniejsze dają gwarancję, że w trakcie transportu do klienta jedzenie pozostanie dalej świeże oraz ciepłe. Unikatowa konstrukcja sprawia, że w prosty sposób można zapakować danie bez obawę o wymieszanie się składników. Wybierając firmę, która ma dostarczyć opakowania, warto jednak upewnić się, że oferowane przez nią produkty są najwyższej jakości oraz posiadają atesty, które dopuszczają produkty do kontaktu z żywnością.