kuchnia-amerykanska-hamburgery
7 czerwca 2018

Kategoria:
Gastronomia

Najpopularniejsze specjały kuchni amerykańskiej
5 (100%) / 1 głosów

Najpopularniejsze specjały kuchni amerykańskiej

Kuchnia amerykańska to konglomerat smaków  z różnych stron świata. Polityka kolonialna odcisnęła piętno na całej kulturze Stanów Zjednoczonych, w tym również na zwyczajach kulinarnych, w których widoczne są wpływy europejskie, ale też afrykańskie i azjatyckie. Połączenie tych naleciałości z lokalnymi tradycjami doprowadziło do powstania bardzo specyficznej i popularnej na całym świecie kuchni amerykańskiej z kilkoma jej flagowymi potrawami.

Hamburger

Sztandarowy specjał kuchni amerykańskiej – jak wiele innych – nie wywodzi się z terenu Stanów Zjednoczonych. Hamburger, na co wskazuje sama nazwa, pochodzi bowiem z… Niemiec. To właśnie przybywający stamtąd imigranci doprowadzili do rozprzestrzenienia się w Ameryce mody na kanapki ze stekiem. Wkrótce hamburger, czyli kotlet z mielonej wołowiny w bułce, z dodatkiem warzyw i sosów, stał się ulubionym daniem Amerykanów, by z czasem zawojować cały świat. Dzisiaj to jedna z najpopularniejszych potraw na całym świecie, lansowana przez najsłynniejsze sieci restauracji, jak i serwowana w lokalnych bistrach.

Sekret popularności „burgera” tkwi w jego prostocie, a przy tym w bogactwie możliwości modyfikacji oryginalnego przepisu. – Mówi pracownik restauracji Bart’s Burger & Bar. Obecnie największą popularnością cieszą się burgery inspirowane kuchniami z różnych stron świata, z autorskimi sosami i najbardziej oryginalnymi dodatkami. Sztandarowa wersja nie zmieniła się jednak od lat i wciąż bazuje na tradycyjnej amerykańskiej recepturze, której podstawą jest dobrej jakości mielone mięso wołowe, sałata, pomidor i sos w bułce.

Barbecue

Barbecue to ważna tradycja w amerykańskiej kulturze odnosząca się do przyjęć organizowanych na świeżym powietrzu, których kluczowym motywem jest przygotowywanie posiłków na grillu. Zwyczaj ten przyczynił się do powstania i zakorzenienia w kulturze Stanów Zjednoczonych najbardziej znanych receptur na amerykańskie specjały, wśród których królują wspomniane wcześniej hamburgery lub cheeseburgery, ale też wiele innych potraw. Zaliczamy do nich steki, których tradycja przyrządzania w Ameryce jest bardzo bogata. Ze zwyczajem barbecue związane są też popularne w Stanach i na świecie skrzydełka, w tym np. Buffalo Wings, czy też słynne hot-dogi. Sam sos barbecue, stanowiący dodatek do grillowanych mięs, również kojarzony jest z kuchnią amerykańską.

Amerykańskie desery

Jak się okazuje, kuchnia amerykańska ma też wiele do zaoferowania nie tylko zwolennikom wytrawnych smaków, ale także miłośnikom słodkości. Do flagowych deserów pochodzących ze Stanów Zjednoczonych zaliczamy przede wszystkim apple pie, czyli ciasto z jabłkami. Popularna w Polsce szarlotka to wręcz jeden z symboli Ameryki, od stuleci obecny w jej kulturze. Inny wypiek typowy dla kuchni amerykańskiej i uwielbiany na świecie to tzw. brownie czyli ciasto czekoladowe. Nie sposób też nie wspomnieć o popularnych naleśnikach z syropem klonowym, czyli. pan cakes. Powyższe przykłady to jedne z najsłynniejszych specjałów niezwykle bogatej i zróżnicowanej kuchni amerykańskiej.