31 stycznia 2017

Kategoria:
Gastronomia

Najlepszy przyjaciel barmana, czyli słów kilka o kostkarce do lodu
Oceń post

Najlepszy przyjaciel barmana, czyli słów kilka o kostkarce do lodu

Najlepszy przyjaciel barmana, czyli słów kilka o kostkarce do lodu

Serwowanie schłodzonych napojów alkoholowych i bezalkoholowych jest istotną częścią działalności restauracji, barów, klubów i dyskotek. Co więcej, zyski osiągane z tego tytułu są często dużo większe niż zyski ze sprzedawanych posiłków.

Serwowanie schłodzonych napojów alkoholowych i bezalkoholowych jest istotną częścią działalności restauracji, barów, klubów i dyskotek. Co więcej, zyski osiągane z tego tytułu są często dużo większe niż zyski ze sprzedawanych posiłków. Zimne napoje i kolorowe koktajle doskonale sprzedają się zarówno latem, jak i zimą. Nic więc dziwnego, że jednym z najważniejszych urządzeń za barem jest kostkarka do lodu. To dzięki niej można mieć zawsze pod ręką odpowiednią liczbę kostek, niezbędnych do przyrządzenia pysznych drinków i napojów. Aby była wydajna i rzeczywiście pomocna, należy ją jednak właściwie wybrać.

Jakie kostkarki do lodu oferują producenci?

Oferta profesjonalnych kostkarek jest dzisiaj bardzo szeroka. Poszczególne modele różnią się przede wszystkim wielkością, sposobem chłodzenia oraz wydajnością.

Najmniejsza kostkarka do lodu przydaje się zwykle w niewielkich barach szybkiej obsługi lub kawiarniach, gdzie serwowanie drinków i napojów nie jest główną działalnością. Urządzenie takie można swobodnie ustawić pod blatem i mieć do dyspozycji kilkanaście kilogramów gotowych kostek w ciągu doby. Większą wydajność urządzenia potrzebują kluby i duże restauracje, a także bary specjalizujące się w serwowaniu alkoholi. W zależności od potrzeb taka kostkarka może wyprodukować od kilkudziesięciu do kilkuset kilogramów kostek lodu w ciągu doby. Większe i wydajniejsze kostkarki są najczęściej urządzeniami wolnostojącymi i chłodzonymi powietrzem. Niektóre z nich umożliwiają produkcję kostek o różnych kształtach, a nawet o różnej wielkości.

Wybór kostkarki do lokalu powinien być podyktowany przede wszystkim potrzebami. Zakup zbyt dużego i wydajnego sprzętu może poskutkować niepotrzebnymi kosztami na eksploatację i utrzymanie urządzenia. Bardzo ważne jest także dopasowanie kostkarki do jakości wody. W przypadku bardzo twardej wody wskazane są urządzenia wyposażone w automatyczny system zapobiegający odkładaniu się kamienia.

Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze kostkarki?

Jakość pracy kostkarki, a także wyprodukowanych przez nią kostek zależy od wielu czynników. Kluczową sprawą jest jakość samego urządzenia, które powinno być wykonane z solidnych materiałów np. wysokiej klasy stali nierdzewnej. Wybierając kostkarkę, warto zwrócić uwagę na jakość uszczelek, które często decydują o szybkości topnienia kostek, czy też funkcjonalność zbiornika na gotowy lód, który powinien być wygodny w obsłudze. Ponieważ kostkarki wymagają odpowiedniego czyszczenia i konserwacji, dobrze jest, jeśli konstrukcja urządzenia ułatwia te czynności. Kostkarkę należy także dopasować do warunków lokalowych, ponieważ np. kostkarki chłodzone powietrzem wymagają odpowiedniej cyrkulacji powietrza, a więc nie mogą stać blisko ściany. Chcąc wyposażyć swój bar we wszystkie niezbędne urządzenia, warto pamiętać, że oprócz kostkarki przydaje się także kruszarka do lodu. Ten rodzaj urządzeń również można bez problemu dopasować do potrzeb pod kątem wydajności, sposobu pracy i obsługi, a także posiadanego miejsca na sprzęt.