makaron
25 stycznia 2016

Kategoria:
Gastronomia

Oceń post

Najlepsze dania z makaronów

Makarony są uwielbiane przez każdego z nas. Różnorodne, kolorowe, wielokształtne dają ogromne pole do popisu w kuchni. Są świetną bazą wielu dań oraz idealnym dodatkiem do zup, mogą być podawane na słono i na słodko, zachwycają smakiem oraz są sycące. Nie wyobrażamy sobie sztuki kulinarnej bez makaronów ani kuchni bez pysznych past! Do makaronów pasuje mnóstwo składników, warzyw, mięs i sosów. Jeśli znudziły Ci się już popisowe lasagne albo ulubione spaghetti, sprawdź, jakie są rodzaje makaronów i ile jeszcze równie pysznych potraw przed Tobą!

Pomysłowa kuchnia z makaronami

Różnorodne makarony pozwalają ugotować pyszny posiłek z niczego. Wystarczy dodać zaledwie kilka składników i w bardzo szybkim czasie otrzymamy pożywny i smaczny posiłek. Makarony pozwalają uczynić gotowanie prawdziwą sztuką, dają nam wielkie możliwości twórczego i pomysłowego gotowania oraz mieszania smaków.

Mąka i woda

Wybór różnorodnych makaronów jest ogromny. Makarony różnią się między sobą znacząco, nie tylko wyglądem, lecz także smakiem i ich zastosowaniem. Makaron można też zrobić samodzielnie. Potrzeba do tego trochę czasu i staranności, ale efekt końcowy jest zachwycający. Głównymi składnikami makaronów są mąka i woda. Czasem, do makaronów jajecznych, dodaje się jajka. Najtrudniejsze w przyrządzeniu makaronu jest przygotowanie ciasta (co wymaga dużej siły) oraz odpowiednie pokrojenie go. Do tego celu służą specjalne maszynki, które wykonają tę pracę za nas. Ważnym etapem sporządzania makaronu jest odpowiednie suszenie.

Przewodnik po makaronach

Zapewne każdy z nas zna podstawowe rodzaje makaronów. W każdej kuchni i w każdym rosole znajdziemy nitki, zapewne znane są płaty lasagne, pierożki ravioli albo penne czy świderki. Istnieje wiele odmian, o których być może nie wiemy albo na które nie mamy pomysłu. Przekonujemy, że każdy z nich to wspaniałe wyzwanie kulinarne i pyszne danie w domowym menu.

Oprócz zwykłych nitek, które rzeczywiście z chęcią dodajemy do rosołu, są inne długie makarony. Należą do nich wstążki, np. najbardziej powszechne z nich tagliatelle. Ten rodzaj makaronu świetnie sprawdza się do dań głównych. Połączony z pomysłowymi sosami idealnie posłuży jako samodzielne danie albo baza do zapiekanek.

Bez wątpienia znamy również ravioli, które z powodzeniem traktujemy jako główny składnik sałatek, a także jako formę zastępczą nitek w różnorodnych zupach. Podobnie do tego typu dań możemy wykorzystać makaron w kształcie kokardek, tzw. farfalle. Mało tego, że świetnie smakuje, uatrakcyjni wygląd wystawnych sałatek, zaskoczy dodany do zupy, a także, z dodatkiem sosu i przypraw, trafi na talerz jako danie główne.

Każdy z nas zapewne uwielbia lasagne. Świetnym pomysłem jest urozmaicić swoje menu i czasem zamienić lasagne na zapiekane muszle albo canneloni. Pomysłowe dania wzbogacą nasze posiłki oraz zachwycą gości! To prawdziwa uczta kulinarna!

W każdej kuchni znajdziemy penne czy świderki. Dzięki nim błyskawicznie przygotujemy zapiekankę albo sałatkę. Spróbujmy czasem zamienić je na papardelle albo cavatelli. Pierwszy makaron występuje w kształcie szerokich wstążek, drugi – małych i krótkich robaczków. Oba pomogą stworzyć smakowitą zapiekankę, mogą być również dodane do zup i sosów.

Wydaje się, że spaghetti nie obędzie się bez specjalnego wijącego się makaronu spaghetti. Nic bardziej mylnego! Zaskoczmy bliskich i zróbmy spaghetti z poskręcanym makaronem strozzapreti, który jest bardzo sycący i stworzy idealną bazę ulubionej potrawy.

Zamiast nudnych kopytek przyrządźmy włoskie kluski gnocchi. Z dodatkiem sosu i przypraw staną się nowym przysmakiem. Jeśli chcemy zaskoczyć dzieci, sięgnijmy po małe muszelki, tzw. orechiette, które dodamy do zup, sosów i dań głównych. Każdy niejadek nie oprze się im.

Jak widzimy, możliwości jest wiele. Zachęcamy do próbowania, testowania i fantazjowania w kuchni!