Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Nabiał jako stały składnik domowej diety
Moc zamknięta w mleku
Nabiałem nazywamy bardzo dużą grupę produktów spożywczych, w których składzie znajduje się ten najważniejszy, czyli mleko. Włączając do codziennego jadłospisu wyroby mleczarskie, takie jak jogurty, sery czy maślanki, wzbogacamy dietę przede wszystkim o wapń, będący podstawą zdrowego rozwoju kości i zębów. Produkty mleczne są także cennym źródłem niezbędnego dla ciała białka, tłuszczy, soli mineralnych oraz witamin z grupy B, D i A, niezmiernie ważnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawarty w przetworach mlecznych kwas linolowy wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i przyspiesza wzrost masy mięśniowej.Nabiał – kiedy potrzebny, a kiedy niezbędny?
Mleko i przetwory mleczne są właściwie niezbędne w diecie dzieci, kobiet i osób w wieku podeszłym. Jeśli chodzi o najmłodszych, kluczową rolę odgrywa tutaj białko, będące podstawowym budulcem wszystkich komórek, a zatem jest niezbędne dla zdrowego wzrostu i rozwoju. Wysoka zawartość wapnia, wzmacniającego układ szkieletowy, również skłania do podawania nabiału dzieciom, jednak zachęca także do włączania wyrobów mlecznych do jadłospisu osób narażonych na osteoporozę, w tym osób starszych, a zwłaszcza kobiet po menopauzie.Mleko i jego przetwory
W mleku zawarte są nie tylko wymienione wcześniej witaminy, minerały i białko, ale niemal wszystkie składniki pokarmowe, niezbędne do życia człowieka. Organizm osoby zdrowej jest w stanie szybko i łatwo przyswoić składniki mleka i wykorzystać je dla swojego rozwoju oraz regeneracji. W sprzedaży mleko dostępne jest w wielu odmianach, które wyróżnia się na podstawie zawartości tłuszczu i sposobu utrwalenia. Najpopularniejszym sposobem obróbki mleka jest proces UHT. Takie mleko, w przeciwieństwie do pasteryzowanego, nie wymaga przegotowania przed spożyciem. Jest też znacznie smaczniejsze i bogatsze w witaminy niż mleko sterylizowane. Z mleka można wyprodukować rozmaite napoje fermentowane, jak np. jogurty, zsiadłe mleko czy kefiry. Najstarszym ze znanych człowiekowi mlecznych napojów fermentowanych jest kefir, który zawiera naturalne skupiska populacji symbiotycznych mikroorganizmów, wpływających pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wykorzystując technikę wirowania, z mleka możemy uzyskać także śmietanki o różnej zawartości tłuszczu. Śmietany są doskonałym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia i fosforu, a także witaminy A. Do nabiału zaliczamy także wszelkie sery. Te wytwarza się poprzez wytrącenie z mleka tłuszczy i białek w postaci skrzepu, który następnie poddawany jest dalszej obróbce. Nie każdy ser możemy jednak nazwać zdrowym. Aby mieć pewność, że spożywamy produkty sprzyjające zdrowiu, warto sięgać po sery producentów, posługujących się standardami norm jakościowych ISO 22000, ISO 9001 oraz IFS, jak np. „ ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie. Najzdrowsze są zdecydowanie sery twarogowe – lekkostrawne, pozbawione konserwantów i zbędnych dodatków, stanowią bezpieczne i bogate źródło białka. Sery żółte, choć również bardzo smaczne, zawierają znacznie więcej tłuszczu i cholesterolu. Podobnie jest z serami topionymi, te z kolei mają mniej wapnia, za to więcej fosforanuDziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana