Artykuł sponsorowany

Mozzarella – z czym smakuje najlepiej?

Mozzarella – z czym smakuje najlepiej?
Mozzarella to ser pochodzący z Włoch. Najczęściej wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic, jednak często również z mleka krowiego. Na sklepowych półkach można go spotkać w formie nierównomiernych kulek zanurzonych w serwatce. Popularność zyskał dzięki ciągliwości po roztopieniu i uniwersalności. Z czym mozzarella smakuje najlepiej? Dowiedz się, z jakimi produktami warto łączyć ten ser, by zachwycił pełnią smaku.

Mozzarella i garść włoskich inspiracji

Ten włoski ser święci triumfy wśród Polaków najczęściej… we włoskich potrawach. Dania te często goszczą na naszych stołach, gdyż są nie tylko proste w wykonaniu, ale również smaczne. Pierwszym z nich jest tradycyjna sałatka caprese. Można powiedzieć, że jest to narodowy przysmak Włochów, gdyż jej kolory odzwierciedlają barwy włoskiej flagi – zielony, biały i czerwony. Do jej przygotowania wystarczy pokroić mozzarellę i pomidora w plasterki. Następnie naprzemiennie ułożyć na talerzu i posypać posiekanymi listkami świeżej bazylii. Polać oliwą i octem balsamicznym, przyprawić solą oraz pieprzem i gotowe – przystawka bądź lekka kolacja idealna! Innym, włoskim daniem, w którym warto wykorzystać mozzarellę jest oczywiście pizza. Warto pamiętać, aby ser ułożyć bezpośrednio na cieście i sosie, a dopiero później ułożyć na nich ulubione składniki. Ponadto, Włosi lubią jeść ją również na grzankach, gdyż mozzarella nie rozpływa się nadto, a pięknie trzyma na bagietce. Oprócz niej warto dodać także włoską wędlinę, bazylię i przyprawy.

Mozzarella w światowej odsłonie – sałatki, zapiekana i inne inspiracje

Mozzarella to ser, który świetnie sprawdza się na różnego rodzaju zapiekankach. Można przyrządzić z niej idealnie nadające się na przystawkę ciastka francuskie. Wystarczy przygotować farsz - na patelni podsmażyć szpinak z czosnkiem oraz solą i pieprzem. Później pociąć ciasto francuskie na kwadraty i kolejno nakładać wystudzony farsz, pomidory i ser typu mozzarella. Piec przez 15 minut w 200°C.
Mozzarella świetnie smakuje również jako smażony ser w panierce. To idealny dodatek podczas imprezy lub oglądania meczu – podkreśla „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.
Wystarczy obtoczyć serowe paluszki w mące, jajku oraz bułce tartej wymieszanej z ulubionymi przyprawami. Następnie należy je włożyć do zamrażalnika na min. 2 godziny, a później smażyć na głębokim tłuszczu aż panierka będzie złota i chrupiąca. Mozzarella to równie niezastąpiony ser w sałatkach, który można łączyć z dowolnymi składnikami.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.