Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Mozzarella – z czym smakuje najlepiej?
Mozzarella i garść włoskich inspiracji
Ten włoski ser święci triumfy wśród Polaków najczęściej… we włoskich potrawach. Dania te często goszczą na naszych stołach, gdyż są nie tylko proste w wykonaniu, ale również smaczne. Pierwszym z nich jest tradycyjna sałatka caprese. Można powiedzieć, że jest to narodowy przysmak Włochów, gdyż jej kolory odzwierciedlają barwy włoskiej flagi – zielony, biały i czerwony. Do jej przygotowania wystarczy pokroić mozzarellę i pomidora w plasterki. Następnie naprzemiennie ułożyć na talerzu i posypać posiekanymi listkami świeżej bazylii. Polać oliwą i octem balsamicznym, przyprawić solą oraz pieprzem i gotowe – przystawka bądź lekka kolacja idealna! Innym, włoskim daniem, w którym warto wykorzystać mozzarellę jest oczywiście pizza. Warto pamiętać, aby ser ułożyć bezpośrednio na cieście i sosie, a dopiero później ułożyć na nich ulubione składniki. Ponadto, Włosi lubią jeść ją również na grzankach, gdyż mozzarella nie rozpływa się nadto, a pięknie trzyma na bagietce. Oprócz niej warto dodać także włoską wędlinę, bazylię i przyprawy.Mozzarella w światowej odsłonie – sałatki, zapiekana i inne inspiracje
Mozzarella to ser, który świetnie sprawdza się na różnego rodzaju zapiekankach. Można przyrządzić z niej idealnie nadające się na przystawkę ciastka francuskie. Wystarczy przygotować farsz - na patelni podsmażyć szpinak z czosnkiem oraz solą i pieprzem. Później pociąć ciasto francuskie na kwadraty i kolejno nakładać wystudzony farsz, pomidory i ser typu mozzarella. Piec przez 15 minut w 200°C.Mozzarella świetnie smakuje również jako smażony ser w panierce. To idealny dodatek podczas imprezy lub oglądania meczu – podkreśla „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.Wystarczy obtoczyć serowe paluszki w mące, jajku oraz bułce tartej wymieszanej z ulubionymi przyprawami. Następnie należy je włożyć do zamrażalnika na min. 2 godziny, a później smażyć na głębokim tłuszczu aż panierka będzie złota i chrupiąca. Mozzarella to równie niezastąpiony ser w sałatkach, który można łączyć z dowolnymi składnikami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana