kawa-z-mlekiem
25 sierpnia 2016

Kategoria:
Gastronomia

Kawa z mlekiem czy bez?
5 (100%) / 2 głosów

Kawa z mlekiem czy bez?

Kawa stała się dla wielu z nas niezbędnym atrybutem codzienności. Niektórzy piją ją dla przyjemności, podczas relaksu w samotności lub spotkań z przyjaciółmi, inni nie wyobrażają sobie zacząć dnia bez filiżanki mocnej kawy na pobudzenie. Kawoszy podzielić można na dwie grupy: miłośników czystej kawy bez dodatków i zwolenników napojów kawowych, wzbogaconych mlekiem, cukrem i innymi dodatkami. Obie strony od dawna toczą między sobą spór o to, która opcja jest lepsza.

Kwestia smaku

Smak jest głównym czynnikiem, którym kierujemy się wybierając między kawą czarną a kawą z mlekiem. Jest to kwestia mocno indywidualna – niektórzy lubią mocny, cierpki smak kawy, ich zmysł smaku jest na tyle wrażliwy, że są w stanie rozpoznać jej gatunek i jakość. Mleko, śmietana, cukier czy syropy smakowe do pewnego stopnia łagodzą smak kawy i sprawiają, że staje się ona bardziej przystępna dla innych. To właśnie takie napoje jak latte, cappuccino czy macchiato są przez nich najbardziej lubiane. Mimo to dodatki nie niwelują całkowicie smaku kawy, nadal jest on wyczuwalny.

Kwestia zdrowia

Nieco pomijaną, choć przecież ważniejszą od smaku jest kwestia wpływu kawy na nasze zdrowie. Posiada ona liczne właściwości, które wpływają na poprawę naszego samopoczucia a także stan zdrowia. Przede wszystkim kawa przyspiesza pracę serca i rozszerza naczynia krwionośne – efektem jest zwiększenie przepływu krwi, dotlenienie organizmu i pobudzenie go. Kawa ponadto przyspiesza metabolizm i przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej oraz usuwania toksyn z organizmu, dlatego stosowana jest często jako element diet odchudzających. Z drugiej strony kawa wypłukuje z organizmu ważne dla zdrowia minerały, takie jak wapń, potas, żelazo i magnez. Spożywana w zbyt dużych ilościach może uzależniać, prowadząc do „zdenerwowania kofeinowego”, objawiającego się rozdrażnieniem, uczuciem niepokoju, kłopotami ze snem. Kawa czarna, pozbawiona wszelkich dodatków charakteryzuje się niską kalorycznością, jest łatwiej wchłaniana przez układ pokarmowy, dzięki czemu silniej działa na organizm, lecz jej wysoki poziom pH prowokuje intensywniejszą produkcję soków żołądkowych. To wszystko sprawia, że czarna kawa nie będzie służyć osobom z niedoborami minerałów, chorobami układu pokarmowego oraz kobietom w ciąży czy karmiącym piersią.

Kawa z mlekiem ma również swoje zalety i wady. Mleko jest bogatym źródłem wapnia, dlatego jego dodawanie do kawy może w pewnym stopniu zrekompensować straty tego minerały w wyniku wypłukiwania. Ponadto zmniejsza ono odczyn pH kawy, sprawia że staje się ona łagodniejsza dla żołądka. Z drugiej strony mleko oraz inne dodatki sprawiają, że kawa staje się bardziej kaloryczna i trudniejsza do strawienia, ponadto osłabiają one jej wchłanianie się do organizmu, dlatego słabiej pobudza ona układ krwionośny i metabolizm organizmu.

Jak widać, trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy lepiej pić kawę z mlekiem, czy też bez. Jedno jest pewne – jeśli chcemy by nasze napoje kawowe smakowały wyjątkowo, musimy zadbać nie tylko o gatunek kawy, ale również o gatunek mleka. ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie posiada w swojej ofercie mleko produkowane specjalnie z myślą o baristach i smakoszach latte, cappuccino i innych napojów kawowych. Można je teraz nabyć również poprzez sklep internetowy mleczarni.