Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie są rodzaje masła?
Masło i jego rodzaje
W sklepach aktualnie znaleźć można kilka rodzajów masła oraz produktów masłopodobnych. Do najpopularniejszych z nich należy masło extra, masło śmietankowe, masło stołowe, masło delikatesowe, masło wyborowe oraz różne rodzaje maseł smakowych. Masło extra oraz śmietankowe to najpopularniejsze produkty najchętniej wybierane przez kupujących. W maśle extra niekiedy może znajdować się dodatek soli, która wzmacnia jego walory smakowe oraz nieco zmniejsza zawartość tłuszczu. Warto bowiem wiedzieć, że dobre masło extra poznamy po zawartości tłuszczu wynoszącej co najmniej 82% oraz wody 16%. Masło śmietankowe z kolei powinno zawierać w swoim składzie co najmniej 73% tłuszczu i maksymalnie 19% wody. Kolejny rodzaj masła, masło stołowe powinno zawierać minimum 73% tłuszczu i maksymalnie 24% wody. W przypadku masła delikatesowego i masła wyborowego proporcje tłuszczu i wody są zbliżone do masła ekstra i powinny wynosić odpowiednio 82 i 16%. Znajdziemy je w ofercie dobrych mleczarni, takich jak na przykład ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.Dlaczego warto kupować prawdziwe masło?
Masło jest zdrowe i wie o tym praktycznie każdy z nas. Korzystne dla naszego zdrowia jest jednak spożywanie tylko prawdziwego masła, gdyż popularne mixy i margaryny do smarowania pieczywa niewiele mają niestety wspólnego z prawdziwym masłem. Masło produkuje się ze śmietany oraz mleka i jest naturalnym produktem pochodzenia zwierzęcego. W jego składzie znaleźć można witaminy A, B, E oraz D, cenny dla naszych kości wapń oraz zdrowy cholesterol. Regularne spożywanie prawdziwego masła korzystnie wpływa na nasz mózg, zdolności umysłowe, wzrok, odporność, kości oraz pracę serca i układu krążenia. Prawdziwe masło wysokiej jakości poprawia także wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci. Jest produktem, który szczególnie powinien gościć w diecie dzieci, osób starszych oraz kobiet w ciąży. Jeśli zależy nam na pozytywnym wpływie spożywania masła na nasz organizm oraz jego oryginalnym smaku, wybierajmy wyłącznie sprawdzone produkty wysokiej jakości, które posiadają odpowiedni stosunek wody do tłuszczu.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana