rodzaje-masla
24 sierpnia 2018

Kategoria:
Gastronomia

Jakie są rodzaje masła?
5 (100%) / 1 głosów

Jakie są rodzaje masła?

Wbrew pozorom, nie każdy produkt określany mianem masła jest prawdziwym masłem. Wyróżniamy kilka jego rodzajów, które między sobą różnią się właściwościami i składem. Wyznacznikiem jakości masła zazwyczaj jest jego cena – im jest ona wyższa, tym z lepszej jakości produktem mamy do czynienia. Wśród wyrobów masłopodobnych znajdują się niestety także podróbki masła. Jakie rodzaje masła wyróżniamy?

Masło i jego rodzaje

W sklepach aktualnie znaleźć można kilka rodzajów masła oraz produktów masłopodobnych. Do najpopularniejszych z nich należy masło extra, masło śmietankowe, masło stołowe, masło delikatesowe, masło wyborowe oraz różne rodzaje maseł smakowych. Masło extra oraz śmietankowe to najpopularniejsze produkty najchętniej wybierane przez kupujących. W maśle extra niekiedy może znajdować się dodatek soli, która wzmacnia jego walory smakowe oraz nieco zmniejsza zawartość tłuszczu. Warto bowiem wiedzieć, że dobre masło extra poznamy po zawartości tłuszczu wynoszącej co najmniej 82% oraz wody 16%. Masło śmietankowe z kolei powinno zawierać w swoim składzie co najmniej 73% tłuszczu i maksymalnie 19% wody. Kolejny rodzaj masła, masło stołowe powinno zawierać minimum 73% tłuszczu i maksymalnie 24% wody. W przypadku masła delikatesowego i masła wyborowego proporcje tłuszczu i wody są zbliżone do masła ekstra i powinny wynosić odpowiednio 82 i 16%. Znajdziemy je w ofercie dobrych mleczarni, takich jak na przykład ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.

Dlaczego warto kupować prawdziwe masło?

Masło jest zdrowe i wie o tym praktycznie każdy z nas. Korzystne dla naszego zdrowia jest jednak spożywanie tylko prawdziwego masła, gdyż popularne mixy i margaryny do smarowania pieczywa niewiele mają niestety wspólnego z prawdziwym masłem. Masło produkuje się ze śmietany oraz mleka i jest naturalnym produktem pochodzenia zwierzęcego. W jego składzie znaleźć można witaminy A, B, E oraz D, cenny dla naszych kości wapń oraz zdrowy cholesterol. Regularne spożywanie prawdziwego masła korzystnie wpływa na nasz mózg, zdolności umysłowe, wzrok, odporność, kości oraz pracę serca i układu krążenia. Prawdziwe masło wysokiej jakości poprawia także wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci. Jest produktem, który szczególnie powinien gościć w diecie dzieci, osób starszych oraz kobiet w ciąży. Jeśli zależy nam na pozytywnym wpływie spożywania masła na nasz organizm oraz jego oryginalnym smaku, wybierajmy wyłącznie sprawdzone produkty wysokiej jakości, które posiadają odpowiedni stosunek wody do tłuszczu.