urzadzenia-w-piekarnii
14 listopada 2018

Kategoria:
Gastronomia

Jakie maszyny są wykorzystywane w zakładach piekarniczych?
5 (100%) / 1 głosów

Jakie maszyny są wykorzystywane w zakładach piekarniczych?

Praca w piekarni trwa niemal cały czas, żeby dostarczyć do sklepów oraz punktów gastronomicznych świeże pieczywo. Do spełnienia ogromnych oczekiwań klientów – w końcu chleb czy bułki to jeden z podstawowych produktów w jadłospisie większości z nas – piekarnie potrzebują dużej ilości zaawansowanych urządzeń, które pozwalają znacznie ułatwić całą produkcję. Jakie to urządzenia?

Piec

Czyli serce każdej piekarni, centralna maszyna, bez której przygotowanie wypieków – pieczywa oraz ciast – byłoby po prostu niemożliwe. Wśród maszyn dostępnych na rynku, na przykład w ofercie firmy GUZ Technika Piekarnicza znajdziemy między innymi piece konwekcyjne, rurkowe, wózkowe obrotowe. Każdy z nich posiada inny mechanizm działania i znajduje inne zastosowanie w pracy piekarni.

Miesiarki

Zanim jednak ciasto trafi do pieca, musi zostać odpowiednio wyrobione – proces ten nazywamy miesieniem, skąd pochodzi nazwa maszyn wyrabiających, czyli miesiarek. Dlaczego miesienie jest tak ważne? Z kilku powodów. Przede wszystkim dobrze wyrobione ciasto posiada jednolitą konsystencję bez grudek, co ma istotny wpływ na jakość ostatecznego produktu. Ponadto w czasie miesienia ciasto ulega natlenieniu, a im ciasto lepiej natlenione, tym gotowe pieczywo jest pulchniejsze i przyjemniejsze w jedzeniu. Miesienie to trudne zadanie, wymagające sporego nakładu energii – dzięki miesiarce można wyrobić duże ilości ciasta bez znaczącego podnoszenia ich temperatur (wzrost ciepła powoduje zachodzenie pierwszych reakcji chemicznych w cieście).

Linie do formowania pieczywa

Między miesiarką a piecem ciasto jest formowane w bochenki o odpowiednich kształtach i rozmiarze. Do tego zadania używa się szerokiego wachlarza urządzeń, tworzących tzw. linię do formowania. Urządzenia te to między innymi:

  • Wywrotnica – przenosi ciasto z dzieży miesiarki do dzielarki
  • Dzielarka – zgodnie z nazwą dzieli ciasto na tzw. kęsy, czyli porcje
  • Zaokrąglarka – posiada dwie taśmy między którymi kęsy formowane w okrągłe porcje
  • Wydłużarka – wydłuża wcześniej zaokrąglone kęsy
  • Stacja wstępnego odprężania – służy do poprawiania struktury ciasta między zaokrągleniem a wydłużeniem.

Inne urządzenia

Profesjonalne piekarnie wyposażone są w szereg innych maszyn, które znacząco przyspieszają produkcję. Należą do nich:

  • Krajalnice – zgodnie z nazwą wykorzystywane są do krojenia gotowych produktów na mniejsze porcje
  • Nadziewarki
  • Ubijaczki planetarne
  • Wałkownice

Szczegółowy skład wyposażenia piekarni w duże mierze zależy od tego, jakiego rodzaju produkty są w niej wytwarzane.