olej
23 września 2011

Kategoria:
Gastronomia

Oceń post

Jaki olej wybrać?

Zewsząd słyszymy, że należy ograniczać spożycie tłuszczów. Ich nadmiar (zwłaszcza tych nasyconych i trans) może powodować występowanie wielu chorób oraz otyłość. Jak jednak żyć bez tłuszczów? Pomijając fakt, iż są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, stanowią też składnik wielu uwielbianych przez nas potraw. Ponadto tłuszcze służą także do przygotowywania wielu dań i deserów – nie sposób usmażyć bez nich kotleta czy upiec ciasta. Obok masła i margaryny, najczęściej używanymi tłuszczami są oleje. Te ostatnie wytwarzane są z wielu rodzajów roślin – mamy więc olej rzepakowy, słonecznikowy, sezamowy, z pestek winogron, lniany, kukurydziany, sojowy i kokosowy. Jest ich tyle, że zazwyczaj nie wiadomo, jaki olej wybrać, aby był bezpieczny dla naszego zdrowia i zgrabnej sylwetki.

Jednym z najbardziej sprzyjających zdrowemu trybowi życia i zachowaniu nienagannej figury tłuszczem spożywczym jest olej kokosowy. Ponieważ sama nazwa brzmi dość egzotycznie, pewnie zastanawiacie się, gdzie kupić ten produkt o zadziwiających właściwościach. Najlepszym miejscem, gdzie kupić można olej kokosowy są sklepy ze zdrową żywnością, także z żywnością ekologiczną. W tradycyjnej sprzedaży olej ten może być droższy niż np. w sklepach internetowych, dlatego zanim dokonamy wyboru, gdzie kupić olej kokosowy, warto rozważyć oferty w Internecie. Ponadto Internet ma tę przewagę, że w jego zasobach (również na stronach sklepów) możemy znaleźć dużo informacji dotyczących zarówno cech jak i zastosowań oleju kokosowego. A jest ich naprawdę wiele… Olej ten można stosować nie tylko w celach spożywczych, ale także wykorzystywać jako środek do pielęgnacji ciała. Jako produkt spożywczy olej kokosowy pobudza przemianę materii, redukuje tłuszcz, sprzyja odchudzaniu, zapobiega chorobom układu krążenia oraz – co najważniejsze – doskonale smakuje, zwłaszcza gdy przyrządzamy z jego pomocą orientalne potrawy. Natomiast jako produkt do użytku zewnętrznego olej kokosowy wykazuje właściwości silnie odżywiające skórę i włosy, oraz antybakteryjne i antyseptyczne (zastosowany na ranę przyspiesza jej gojenie).

Jednak olej kokosowy, pomimo iż jest bardzo zdrowy, ze względu na charakterystyczny, orientalny posmak, nie bardzo nadaje się do przyrządzania naszych tradycyjnych, polskich potraw. Dlatego rozważając, jaki olej wybrać do usmażenia schabowego postawmy na kompromis pomiędzy smakiem i zdrowiem. Warto więc wybierać produkty o bardziej tradycyjnym smaku, ale tłoczone na zimno. Oznacza więc to, że powinniśmy unikać olejów rafinowanych, które są poddawane wielu procesom chemicznym pozbawiającym je znacznej części wartości odżywczych – za to nadających im właściwości rakotwórczych.

Decydując, jaki olej wybrać, spójrzmy nie tylko na sposób jego wyrobu (tłoczony na zimno czy rafinowany), ale także na datę przydatności do spożycia – bardzo odległa od dnia zakupu będzie oznaczała, że mamy do czynienia z produktem wysokoprzetworzonym, a więc mogącym wywierać niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.