prawdziwy miod
8 stycznia 2016

Kategoria:
Gastronomia

Jak wybrać prawdziwy miód?
Oceń post

Jak wybrać prawdziwy miód?

Jedną z najzdrowszych słodyczy jest miód. Wartości odżywcze miodu są nieprzecenione, a jego smak – zachwycający. Kuszą nas herbaty i kawy z dodatkiem miodu, nie wyobrażamy sobie piernika bez miodu, możemy nim także świetnie zastąpić cukier w różnych potrawach, np. przyrządzić domowe musli z orzechami, suszonymi owocami i miodem właśnie. Miód jest idealnym dodatkiem do grzanego piwa czy wina. Jego zastosowań jest całe mnóstwo. Niestety czasem dajemy się oszukać i kupujemy sztuczny miód, w którego składzie jest sam cukier. Dobrze jest znać właściwości zdrowotne prawdziwego miodu oraz umieć taki miód wybrać.

Samo zdrowie

Miód dojrzewa w plastrze, w którym najpierw zostaje umieszczony przez pszczoły. Wyróżniamy takie rodzaje miodów jak nektarowe, spadziowe oraz mieszane. Miody mogą mieć różne kolory oraz różnorodną konsystencję. W skład miodu wchodzą cukry proste glukoza i fruktoza, które dodają organizmowi energii. Ze względu na tę właściwość miód jest szczególnie polecanym składnikiem diety osób pracujących fizycznie i umysłowo.

Miód jest niezwykle bogaty w mikroelementy i witaminy. Znajdziemy w nim m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12 i C, a także cenny kwas foliowy.

Do innych zalet miodu należą na przykład obniżanie ciśnienia, poprawa krążenia, ochrona wątroby, rozwój umysłowy oraz zwiększanie odporności. Miód ma również działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i oczyszczające. Dlatego tez dodaje się go do herbat oraz traktuje jako składnik wielu koktajli. Spożywanie odpowiedniej dawki miodu codziennie pozwoli ochronić organizm przed wymienionymi chorobami i bakteriami.

Rodzaje miodów

Jedną z odmian miodu jest miód kwiatowy. Wśród nich najpopularniejsze są miody z roślin takich jak wrzos, rzepak, lipa, gryka, akacja, bławatek, koniczyna. Znany jest również miód wielokwiatowy. Oprócz miodu kwiatowego wyróżnia się także miód spadziowy, który otrzymuje się ze spadzi, np. lipy. Miody spadziowe są doskonałą pomocą w leczeniu dróg oddechowych. Trzecią odmianą miodów są miody mieszane.

Jak znaleźć prawdziwy miód?

Wspomniane wyżej właściwości zawiera oczywiście prawdziwy miód. Niestety bardzo często możemy natknąć się na jego podróbki. Wybór prawdziwego miodu to trudne zadanie. Dobry miód rozpoznamy na pewno po charakterystycznym smaku. Jest on bowiem bardzo słodki, po krótki czasie zaczyna drapać w gardle. W innym przypadku powinniśmy być świadomi, że w składzie znajdziemy mnóstwo cukru. Są również sposoby, aby ocenić prawdziwość miodu zanim go spróbujemy. W tym celu wykonuje się różne testy. Najprostszym z nich jest sprawdzenie ściekania miodu. Nabierzmy miód na łyżeczkę i przelejmy go na talerz. Miód sztuczny będzie miał jednolitą konsystencję i rozleje się na całe naczynie. Innym sposobem jest próba rozpuszczenia miodu w szklance zimnej wody. Jeśli rozpuści się szybko i miarowo zapełni całe naczynie, będzie oznaczało, że jest sztuczny. Pamiętajmy, że naturalny miód, w przeciwieństwie do sztucznego, zawsze ulega procesowi krystalizacji.