uprawa kukurydzy
16 sierpnia 2016

Kategoria:
Gastronomia

Jak uprawiać kukurydzę?
5 (100%) / 1 głosów

Jak uprawiać kukurydzę?

Kukurydza jest niezwykle cenną rośliną. Jej kolby stanowią dobre źródło pożywienia zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. W pierwszym przypadku nadaje się do spożycia po ugotowaniu lub uprażeniu, w drugim – przeznaczana jest na produkcję paszy. Jak efektywnie uprawiać kukurydzę? Poniżej garść praktycznych porad.

Na jakiej ziemi najlepiej uprawiać kukurydzę?

Liczba odmian kukurydzy wzrasta z roku na rok, co zapisywane jest w Krajowym Rejestrze Odmian. Warto się z nimi zapoznać, ponieważ właściwy dobór wpływa nawet w 30% na sukces w uprawie tej rośliny.

Kukurydza ma niewielkie wymagania termiczne w stosunku do powietrza i gleby, ponieważ jest rośliną ciepłolubną – jej nasiona kiełkują w temperaturze powyżej 8°C, a najlepiej rośnie podczas 25°C. Jeśli chodzi o rodzaj gleby, na której można ją uprawiać, możliwości są znacznie szersze. Kukurydza może plonować zarówno na glebach pszenno-buraczanych, jak i na żytnich, ale najlepiej, gdyby była uprawiana na glebach lessowych, brunatnych, czarnoziemach lub madach.

Kiedy najlepiej zebrać dojrzałe kolby?

Kukurydzę uprawia się rok po oborniku, zwykle jako plon główny, ale może być wysiana również współrzędowo, np. z ogórkiem, który będzie osłaniał przed wiatrem. Przed siewem należy jednak nawieźć glebę trzema nawozami: azotowym (200 g), fosforowym (150 g) oraz potasowym (200 g) – wyjaśnia specjalista z firmy Agronas, która oferuje wszystkie powyższe produkty, a ponadto zajmuje się handlem artykułami rolniczymi i przemysłowymi, eksportem i importem materiału siewnego oraz profesjonalnymi usługami transportowymi.

W przypadku uprawiania kukurydzy z rozsady, plonowanie można przyspieszyć nawet do 3 tygodni. Wystarczy posiać nasiona po kilka do doniczek w pierwszej połowie kwietnia, a po wzejściu zostawić w doniczce najsilniejszą roślinę, którą w połowie maja można wyjąć i zasadzić razem z ziemią przerośniętą korzeniami. Jeżeli natomiast wykorzystywana jest metoda siewu bezpośrednio do gruntu, należy to uczynić od drugiej połowy maja do połowy czerwca. Należy pamiętać o odchwaszczaniu plantacji, szczególnie na początkowym etapie, kiedy kukurydza rośnie powoli, a także o spulchnianiu w sposób, który nie uszkodzi korzeni młodych roślin. Dojrzałą kukurydzę z miękkimi nasionami można zbierać w sierpniu lub wrześniu, kiedy jej kolby łatwo dają się odłamać od łodygi. Aby cieszyć się ich smakiem zimą warto je zamrozić uprzednio usuwając z nich liście oraz wąsy i dodatkowo obciąć z obu stron końcówki. W przypadku sprzedaży lub produkcji treściwych suchych pasz, należy je zasuszyć. Innym sposobem na przechowanie ziaren jest ich zakiszanie, które jest kilkakrotnie tańszą metodą niż suszenie i także pozwala na produkcję wartościowych pasz, szczególnie dla trzody chlewnej.