25 stycznia 2019

Kategoria:
Gastronomia

Jak poprawić pracę w restauracji? Porady i wskazówki
5 (100%) / 1 głosów

Jak poprawić pracę w restauracji? Porady i wskazówki

Aby restauracja przynosiła satysfakcjonujące dochody, a klienci wyrażali zadowolenie z jakości jej usług i ponownie z nich korzystali, musi sprawnie funkcjonować. Sprawne funkcjonowanie na każdym jego szczeblu przedsiębiorstwa, jakim jest lokal gastronomiczny nie należy do łatwych zadań. Nie jest jednak niemożliwe. A zatem – jak skutecznie zorganizować pracę w restauracji?

Odpowiednie narzędzia – programy dla restauracji

Poprawa pracy w restauracji polega głównie na podejmowaniu działań, mających na celu jej usprawnienie. Sprawna organizacja pracy pozwala bowiem na komfortową i efektywną pracę oraz oszczędności czasu i pieniędzy. Jednym słowem stanowi klucz do sukcesu naszego przedsiębiorstwa. Jak można tego dokonać? Odpowiedź brzmi: przy użyciu odpowiednich narzędzi. Jakie to są narzędzia?

Odpowiednimi narzędziami, które pomagają restauratorom w osiągnięciu sukcesu są dobre programy dla restauracji. Obecnie firmy z branży IT, które specjalizują się w dostarczaniu tego typu rozwiązań dla przedsiębiorców w gastronomii, oferują rozbudowane systemy dedykowane dla restauracji.

W jakie programy warto inwestować?

Zdecydowanie warto wyposażyć swoją restaurację w oprogramowanie, które pomoże w realizacji zadań na każdym etapie pracy. Jednym słowem warto zainwestować w system, który będzie w stanie obsługiwać wszystkie aspekty prowadzenia naszej firmy gastronomicznej.

Jeśli jesteś właścicielem małej restauracji – nie zamykaj okna z artykułem, czytaj dalej. Takie wielomodułowe systemy znajdują bowiem swoje zastosowanie zarówno w małych restauracjach, jak i w całej sieci lokali, w której stosowane jest tzw. centralne zarządzanie biznesem. Wystarczy jedynie dobrać odpowiednie narzędzie w zależności od istniejących potrzeb.

Wybierając zaś dobre programy dla restauracji nie musisz się martwić o przyszłość. W ich przypadku istnieje bowiem możliwość dopasowywania na bieżąco do aktualnych potrzeb firmy. Użycie zatem do opisu tego rozwiązania stwierdzenia – ile potrzeb, tyle rozwiązań – wydaje się być najbardziej właściwe.

Jak to wygląda w praktyce?

Jak działa taki program dla restauracji?

Jak wyjaśnia nasz rozmówca z firmy Intentsales, która dostarcza sprawdzonych rozwiązań z dziedziny IT dla gastronomii:

Najlepszy przykład tutaj może stanowić X2system, który oferujemy placówkom gastronomicznym. Głównymi aplikacjami dostępnymi w ramach pakietu X2System dla gastronomii są programy X2Kasa, obsługujący sprzedaż na stanowiskach POS oraz X2Manager, służący do zarządzania biznesem. To na co warto zwrócić uwagę to fakt, iż system X2Kasa posiada również rozbudowany moduł dostaw do domu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również przy zarządzanua strefą logistyczną, związaną z dostawami potraw do klientów. X2Manager zaś to aplikacja, która stanowi centrum zarządzania całym biznesem gastronomicznym i posiada rozbudowaną opcję zarządzania siecią lokali. Co istotne w dzisiejszych czasach, daje ona możliwość pracy on-line. A zatem zarządzanie całym systemem może odbywać się z dowolnego miejsca, warunkiem jest tylko dostęp do sieci Internet.

Jak widać dobre narzędzie może zapewnić zarówno komfort pracy, jak i jej oczekiwaną skuteczność.

Jak jeszcze można usprawnić pracę w restauracji?

Na koniec jeszcze jedna wskazówka. Monitoring zazwyczaj kojarzy nam się z kwestiami, związanymi ściśle z bezpieczeństwem. To prawda, aczkolwiek nie stanowi to jedynej możliwej jego funkcji.

Wysokiej klasy monitoring, dostosowany do możliwości danego lokalu oraz uwzględniający odpowiednie jego strefy, może zarejestrować ewentualne zagrożenie, wynikające z nieprawidłowych działań pracowników. To zaś pozwala nam na szybką i skuteczną reakcję. Dodatkowo – w razie potrzeby – dzięki zapisanemu obrazowi, posiadamy ważny dowód, potwierdzający zaistniały stan rzeczy.