Artykuł sponsorowany

Jak należy pakować sery?

Jak należy pakować sery?

Poszczególne gatunki serów różnią się smakiem, zapachem i konsystencją, co wynika z zastosowanych składników i sposobu produkcji. Każdy rodzaj ma określony czas przydatności do spożycia, który przeważnie nie jest zbyt długi. Z tego względu sery pakuje się w opakowania próżniowe lub w opakowania atmosfery ochronnej MAP, co znacznie opóźnia rozwój bakterii i jełczenia.

Charakterystyka pakowania próżniowego

Smak poszczególnych gatunków sera wynika z ich składu i długości dojrzewania. Zachowanie właściwych cech zależne jest od rodzaju opakowania i sposobu przechowywania. Sery łatwo przyjmują zapachy, dlatego nie powinny przebywać w otoczeniu niektórych produktów spożywczych. Różne gatunki należy pakować oddzielnie, by ich zapachy nie wpływały wzajemnie na siebie. Sery przeważnie psują się przez rozwój mikroorganizmów i jełczenie. Z tego względu stosuje się opakowania próżniowe.

Specjalista z firmy „Hard Chris” Krzysztof Tomera w Białymstoku tłumaczy: Z jednej strony doskonale eksponują one produkty, a z drugiej są trudne w otwieraniu i zostawiają ślady. Do ich zalet należy eliminacja tlenu oraz minimalizacja utraty wody.

Cechy atmosfery ochronnej MAP

Obecnie wiele produktów żywnościowych umieszcza się w opakowaniach ze zmodyfikowaną atmosferą (Modified Atmosphere Packaging), która przedłuża okres przydatności do spożycia. Ten sposób stosuje się także do serów twardych, półtwardych oraz tartych. Naturalne powietrze znajdujące się w opakowaniu zostaje zastąpione przez wybrany gaz lub mieszankę gazów. Obniżenie zawartości tlenu ogranicza rozwój bakterii i pleśni. Umożliwia to dłuższe zachowanie stanu świeżości, a w szerszej perspektywie wpływa na rozrost rynku danego produktu pod względem geograficznym.

Dostosowanie MAP do właściwości sera

Do serów przeważnie używa się dwutlenku węgla, który zapobiega tworzeniu się pleśni, opóźnia proces jełczenia i nie wpływa na dojrzewanie produktu. Jest to najlepsze rozwiązanie do pakowania serów twardych, takich jak Cheddar, Gouda, Edam, Maasdam, czy Ementaler. Ze względu na to, że istnieją różne typy serów różniące się nie tylko składem, ale także warunkami produkcji i cechami sensorycznymi, zastosowanie gazów ochronnych może być bardzo różne. Badanie serów dowiodło, że produkty półtwarde i kruszące się powinny być pakowane w mieszance dwutlenku węgla i azotu. Zawartość CO2 musi być odpowiednio niska ze względu na ryzyko zapadania się opakowania i zgniecenia produktu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.